“Dit doet erg veel pijn”: net niet voor de Belgian Cats na spannende match met verlengingen tegen Frankrijk

Julie Vanloo en Elise Ramette net na de match. © BELGA

“Het had gekund”, wisten ook de televisiecommentatoren. Maar het mocht niet zijn voor onze Cats, waarvan een groot deel afkomstig uit Ieper. De Belgische basketbalvrouwen hebben zich vrijdagavond niet kunnen plaatsen voor de finale van het olympisch basketbaltoernooi. De Belgian Cats verloren in hun halve finale na extra tijd met 81-75 van Frankrijk. De reguliere partij was geëindigd op 66-66 (rust: 31-36). De Cats spelen zondag (om 11u30) de finale voor het brons tegen Australië.

De Cats begonnen in de Bercy Arena uitstekend en klommen snel naar een 2-8-voorsprong. De Franse vrouwen herstelden zich, maar ook Meesseman en co bleven op dreef. Na goed samenspel ging het via 10-16 naar een 14-17-stand na het eerste kwart. In het tweede kwart openden de Fransen genadeloos.

13 punten voor

Een 15-1-tussenspurt zorgde echter niet voor paniek in de Belgische rangen. Na een time-out stond de defensie opnieuw beter en voorin werd er weer vlot gescoord. De Belgische vrouwen gingen uiteindelijk met een 31-36-voorsprong de rust in.

De Cats bleven ook na rust hun spel spelen. Vanloo zorgde met een driepuntbom voor een kloof van 13 punten. Maar ook Frankrijk gaf zich niet gewonnen en kwam aan het einde van het derde kwart terug (48-51). De spanning nam toe en leek zich in de hoofden van de Cats te nestelen.

Na twee minuten spelen in het laatste kwart kwam Frankrijk op voorsprong (52-51). Het bleef spannend, de Cats bleven op korte afstand. Tot een bom van Meesseman op acht seconden van het einde: 66-66.

Extra tijd

In de extra tijd was Frankrijk van bij het begin alerter. De Belgische vrouwen kwamen nog moeilijk tot scoren en het gastland trok de zege over de streep (81-75). Emma Meesseman was opnieuw de Belgische uitblinker met 19 punten en 14 rebounds. Ook Kyara Linskens (15 ptn), Elise Ramette (13 ptn) en Julie Vanloo (11 ptn) haalden dubbele cijfers.

Eerder op de avond versloegen de Verenigde Staten in hun halve finale vlot Australië (85-64).

Gemiste kans

“Het was de hele wedstrijd lang zeer fysiek. In het begin hadden we het moeilijk, maar we kwamen snel terug. We hebben de hele tijd hard gevochten en nooit opgegeven. Daar mogen we als ploeg echt trots op zijn”, reageert Elise Ramette (13 punten, 6 assists), de aanvoerster van de Belgian Cats bij afwezigheid van Julie Allemand. “Het heeft geen resultaat opgeleverd en dat maakt de pijn alleen maar groter. Dit doet erg veel pijn.”

“Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. We hebben een kans gemist om een Olympische finale te spelen. We hebben een grote achterstand kunnen ophalen en het was dan zeer gelijkopgaand tot het einde. Het scheelde maar niets”, zegt ook Antonia Delaere. “In de extra tijd kijk je meteen tegen een kleine achterstand aan en vanaf dat moment is het erg moeilijk om terug te komen.”

Trotse bondscoach

Bondscoach Rachid Meziane was na afloop trots op zijn speelsters.
Bondscoach Rachid Meziane was na afloop trots op zijn speelsters. © Belga

“Iedereen is natuurlijk teleurgesteld”, zei bondscoach Meziane na afloop op de persbabbel. “Maar eigenlijk is er geen reden om triest te zijn. We hebben een echte strijd geleverd met het Franse team, dat in de rotatie op elf speelsters kan rekenen. Dat is bij ons niet zo. We lijden 21 keer balverlies en laten 19 offensieve rebounds voor de tegenstander. Dat geeft hen telkens weer een tweede kans en zo hebben we te veel punten verloren. Met iets meer controle, iets meer discipline en iets meer nauwkeurigheid in een van die situaties had het anders kunnen aflopen vandaag. We hebben Frankrijk lange tijd gedomineerd. Ik ben trots op de 45 minuten basketbal die we vandaag hebben gespeeld.”

Strijd om brons

België strijdt zondag om 11.30 uur tegen Australië om het brons. “Iedereen is natuurlijk erg teleurgesteld onmiddellijk na de wedstrijd, maar binnen twee dagen is er een andere match. We zijn nog steeds in de running voor een medaille en we gaan nog één keer alles geven”, besluit Elise Ramette.