Nederlandse center Jesse Waleson voelt zich al thuis bij SKT Ieper: “Nu is dit voor mij de juiste stap”

Jesse Waleson is 2,11 meter groot en speelt als center. (foto EF) © Eric Flamand
Anton Peene Reporter

De Nederlandse center Jesse Waleson versterkte enkele weken geleden de rangen van Basket SKT Ieper One in Top Division One. De 22-jarige geboren en getogen Amsterdammer kwam over van het Spaanse Ponferrada en wil in Ieper zijn carrière herlanceren.

Jesse Waleson werd geboren op 25 mei 2001 in Amsterdam. Hij is 2,11 meter groot en speelt als center. “Ik was ongeveer negen jaar toen ik met basket begon”, vertelt Jesse. “Ook mijn moeder baskette vroeger. Aangezien ik lang was, leek het een uitgemaakte zaak om aan basket te doen. Op de middelbare school ging ik naar de topsportschool en toen is alles in een stroomversnelling geraakt. Op 16-jarige leeftijd vertrok ik naar het Spaanse Mataro. Via de Orange Lions Academy kwam ik op mijn 18de bij de jeugd van BC Oostende terecht. Ik speelde er drie seizoenen, inclusief uitleenbeurten aan Kangoeroes Mechelen en Landstede Hammers. Het waren mooie jaren en het is fijn dat ik vanuit de jeugdacademie naar het eerste elftal kon doorgroeien. Tijdens de coronacrisis kreeg ik ook eens de kans om te proeven van het Champions League-niveau.”

Jesse werd één keer opgenomen in de voorselectie van de Nederlandse nationale ploeg. Na Oostende volgde een nieuw Spaans avontuur bij CB Ciudad de Ponferrada. “Dat bleek echter niet de juiste keuze. Het liep er niet zoals ik gewenst had en ik wilde andere oorden opzoeken. In samenspraak met mijn agent zocht ik naar een andere club op zoek naar meer speelkansen en we kwamen in contact met Ieper. Ik ben hier nu iets meer dan een maand en ik voel me goed. De coach en de ploegmaats zorgden ervoor dat ik me vlot kon aanpassen. Ik ben in een toffe groep terechtgekomen. Sam Lambrecht en Jarne Vandenabeele kende ik al van bij de jeugd van Oostende”, vertelt Jesse.

Geen taalbarrirère

Van een taalbarrière is niet echt sprake. Toen ik in Oostende speelde, was het niet evident om het West-Vlaamse dialect te verstaan, maar nu heb ik het meeste al opgenomen en het klinkt hier ook beter dan het Oostends”, lacht Jesse, die ook in de Kattenstad woont. “Ieper is een leuk stadje, maar natuurlijk helemaal anders dan Amsterdam.” Intussen gaat Jesse met zijn ploeg op zoek naar een plek bij de top zes van de play-ups. Thuis tegen Remant Melsele werd vertrouwen getankt dankzij een 87-63-overwinning. Jesse zorgde voor 15 punten. Zo telt SKT nu drie op zes in de play-ups en staat het zesde. Er volgen nog twee wedstrijden komende zondag in Mailleux Comblain en de week erop thuis tegen leider Rucon Gembo Borgerhout. Dat zijn de eerste en de derde uit de rangschikking. “Het is goed dat we na twee nipte nederlagen tegen Comblain en Lommel konden winnen van Melsele. Ook onze derde nederlaag in deze fase was heel nipt. Dat was toen in Melsele, van wie eerder al in de beker verloren werd. We hadden dus nog een eitje te pellen. Iedere match is spannend en je moet honderd procent zijn. We zijn niet kansloos tegen Comblain en Gembo. In Gembo gingen we met de zege aan de haal. Al blijven het natuurlijk twee zware tegenstanders om deze play-ups af te sluiten. We hopen om onze topzesplaats te behouden, zodat we rechtstreeks in de play-offs zitten. Stel dat we nog terugvallen naar plek zeven of acht, dan volgen barrages”, aldus Jesse, die ook al een contract heeft voor volgend seizoen.

Fysiek nog groeien

“Ik voel dat dit nu de juiste stap is voor mij. Ik ben blij met deze situatie en voel me weer basketter. Op dit moment ben ik fulltime basketter. We trainen drie keer, spelen één wedstrijd en verder ga ik vaak naar de gym. Ik zit nog niet helemaal op mijn gewenste niveau en kan fysiek nog stappen zetten. Op termijn wil ik er nog een deeltijdse studie of job zoeken. Naast het basket speel ik graag piano en spreek ik af met vrienden en familie”, zegt Jesse. “Mijn ouderlijk huis is nu weer wat minder ver. Bovendien heb ik met Flint nog een baskettende broer die bij Kortrijk Spurs speelt. Hij is iets kleiner dan ik en is meer een drie of een vier. Als mijn ouders op bezoek komen, dan kunnen ze nu hun beide zonen aan het werk zien.”

Zondag 17 maart om 15 uur: Mailleux Comblain BIS One – Basket SKT Ieper One.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier