Na dertien (!) prijzen op rij verloor BC Filou Oostende de bekerfinale van Antwerp Giants. Breekt er een nieuw tijdperk aan? In de bestuurskamer alvast wel. Binnen vier maanden neemt Marie De Clerck over van general manager Marijke Schaepelinck. De Wevelgemse gunt ons een eerste blik in haar toekomstplannen. “Iedere club heeft het moeilijk om vrijwilligers te vinden. Als enige professionele ploeg van de provincie moeten wij daar een rol in spelen. Dat is onze plicht.”
“Al twee maanden heb ik niet het gevoel dat ik werk. Dagelijks professioneel met je passie bezig zijn: dat is toch niet werken?” Marie De Clerck (43) is sinds 1 januari general manager-in-opleiding bij BC Filou Oostende. Nog een half jaar loopt ze mee met Marijke Schaepelinck, om vanaf 1 juli het heft helemaal in handen te krijgen. Een job die uit de lucht kwam vallen, zegt. Ze. “Toen mijn job als marketingverantwoordelijke bij de Antwerp Management School eindigde, solliciteerde ik in Oostende voor een functie bij het Economisch Huis, dat alle economische initiatieven in de stad bundelt. Na al die jaren had ik het marketingverhaal wel gezien. Ik wilde meer managen. Een team en een project leiden: ik merk dat ik daar energie van krijg. Ik zat bij de laatste twee kandidaten, maar de job ging naar iemand intern. Maar in de raad van bestuur zat BCO-voorzitter Johan Verborgh. Hij zag mijn cv passeren en vond me een geschikte kandidaat om Marijke op te volgen. Toen het voorstel kwam, twijfelde ik even. Johan Vande Lanotte zit ook in de club verweven, het is ook zijn grote passie. Zullen de mensen niet denken dat dit politiek geregeld is? Kreeg ik deze job omdat ik ‘de dochter van’ ben? Dat wilde ik niet. Na een aantal gesprekken met de club merkte ik dat het geen issue is.”
Als de RSZ-korting in de sport wordt afgeschaft, dan is het professioneel basketbal ten dode opgeschreven
We zijn nu twee maanden verder. Wat heeft u in die korte tijd al bijgeleerd?
Marie De Clerck: “Dat een club als BC Oostende echt wel afhankelijk is van zijn sponsors en mensen die komen kijken en een ticketje kopen. Die bijdragen hebben we nodig om onze spelers te betalen. Voor ik hier werkte, had ik geen flauw idee van de financiën van zo’n club. De grote sommen in de voetbalwereld waarover je hoort spreken: dat is in het basketbal absoluut niet het geval. Als de RSZ-korting zou worden afgeschaft – daarover wordt nu nagedacht is professioneel basketbal ten dode opgeschreven. Dat moet de politiek beseffen.”
Is dat ook een probleem voor BC Filou Oostende, toch de topclub van België?
Marie De Clerck: “Absoluut. Deze club werkt met een kleine equipe van vier mensen. De vaste kosten houden we bewust zo laag om een zo sterk mogelijke ploeg te kunnen maken. Ik ken nu de lonen van de spelers. Niemand van hen kan na zijn carrière gaan rentenieren op het strand van Bali.”
Ik wil altijd het beste. Ik hou niet van middelmatigheid
Wat wordt uw grootste uitdaging de komende jaren?
Marie De Clerck: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er nog meer volk komt kijken? Als mensen vroeger entertainment zochten, was topsport een van hun weinige opties. Door televisie, games en optredens is het aanbod enorm gegroeid. Hoe kunnen we de sport interessant en aantrekkelijk houden? Dan is er één antwoord: beleving! Maken dat dit een topevenement wordt, iets waarvan de mensen zeggen: wow! Daar heb ik wel wat ervaring in opgebouwd.”
Is BC Oostende niet het slachtoffer van zijn eigen succes geworden? Na zoveel jaren dominantie wordt het saai voor het publiek.
Marie De Clerck: “Ook dat is een uitdaging. Onze coach, spelers en supporters willen natuurlijk een topploeg en liefst altijd winnen. Maar op de duur wordt dat inderdaad misschien saai. Hoe kan je met winnen en verliezen een nieuw verhaal brengen, waarvan de supporters zeggen: dat is voor ons ook de moeite om te blijven komen kijken. Kijk, Tim Lambrecht en Kye van de Vuurst, twee jonge talenten die hier hun opleiding krijgen, mochten afgelopen zaterdag uitgebreid meedoen met de eerste ploeg. Je voelde dat het publiek in de zaal ook dit kon smaken.”
In hoeverre mag een general manager zich mengen met het sportieve?
Marie De Clerck: “In andere clubs is dat misschien het geval, maar mij zal je niet in de kleedkamer zien. Ik vind het wel belangrijk dat ik met de coach kan spreken, zijn feedback kan krijgen… De ploeg is de basis, maar ook alles wat daar rond hangt – sportief directeur, kinesist, fysical coach, team manager… – is belangrijk en moet evolueren. Daarvoor moet de club budgetten vrijmaken.”
Coach Dario Gjergja is zeer belangrijk in het verhaal van BCO. Hoe belangrijk is het om hem hier te houden.
Marie De Clerck: “We willen Dario absoluut houden. Op het veld is hij soms wel hevig – ook zaterdag kreeg hij weer een technische fout. Als coach moet je temperamentvol zijn, maar soms kan het net dat tikkeltje te veel zijn. Naar de buitenwereld toe komt dit heel heftig over. Vooraleer ik bij de club was, vond ik dit niet altijd tof. Daarover heb ik al met hem gesproken. Ook omdat ik hem op een heel andere manier ken. Hij is de meest brave, rustige, joviale, sociale man die ik ken. Maar het is zijn temperament. Met hetzelfde vuur geeft hij training, reageert hij tegen spelers en zijn entourage. Ik zie hem als een voorbeeld, ook buiten de sport. Hoe je met veel inzicht maar vooral door keihard te werken van een iets mindere speler een hele goeie kan maken.”
Welk accent wilt u de komende jaren leggen? Wat is typerend voor u?
Marie De Clerck: “Ik wil altijd het beste. Ik hou niet van middelmatigheid. Dat zit hem ook in kleine dingen. Als ik een post op onze Facebookpagina zie waarin er zowel ‘je’ als ‘u’ staat, dan word ik daar ambetant van. Ik wil streven naar perfectie. Alleen zo kan je vooruit geraken. Dat is zeker geen verwijt aan de huidige leiding, want chapeau hoe we de voorbije jaren stand hielden en al die prijzen pakten. Maar het kan altijd beter. Daarin spiegel ik me aan de coach. Als hij de perfectie wil, dan moeten wij als managers mee.”
Uw vorige jobs combineerde u met een schepenambt in Wevelgem. Ook nu had u weer die kans, maar u paste. Waarom was dat nu niet meer combineerbaar?
Marie De Clerck: “Die excellentie waarover ik net sprak. Als ik iets doe, wil ik het ook echt goed doen. De voorbije twaalf jaar heb ik naast mijn schepenambt een job gezocht die ik kón combineren, iets dat misschien een stapje lager was dan ik zou kunnen. Die combinatie vond ik belangrijk, om te weten hoe het is op het werkveld. Maar deze functie is te zwaar naar verantwoordelijkheid, inzet, aanwezigheid en passie toe… Nu is het zo zalig om naast je gezin één focus te hebben. Ik vraag me nu af hoe ik dat twaalf jaar lang volhield, dat schakelen tussen al die functies.”
In hoeverre kunt u uw politieke vaardigheden gebruiken in deze sportwereld?
Marie De Clerck: “Wel, ik wil de hand uitsteken naar alle West-Vlaamse basketbalclubs. Iedere club heeft het moeilijk om voldoende vrijwilligers en jeugdcoaches te vinden. Dat is voor de meeste clubs de grootste zorg. Ik weet nog niet hoe, maar wij zouden daar, als enige professionele ploeg van de provincie, een rol in moeten spelen. Dat is onze plicht. Ideeën zijn meer dan welkom.”
Als er één iets is waarover ik met mijn man een discussie kan hebben, is het over de opvoeding van onze kinderen
Een vrouw in een topfunctie in een mannenwereld. Is dat anno 2019 nog een issue?
Marie De Clerck: “Ik hoop dat we dat gepasseerd zijn. De afgelopen maanden heb ik er nog niets van gemerkt. Ze verwittigden me wel al: bij de Liga zal ik tussen alleen maar mannen zitten. Ik heb er zelf geen last of schrik van. Politiek is ook nog altijd een mannenwereld. Ik hoop dat het een voorbeeld mag zijn voor andere clubs.”
“Nu, als er één iets is waarover ik met mijn man een discussie kan hebben, is het over de opvoeding van onze kinderen. We hebben een zoon en twee dochters. Als er kattenkwaad op de speelplaats is, dan zou hij zeggen dat ‘een jongen zich wel wat als macho mag gedragen’ en ‘dat het van de meisjes niet hoort’. Ik vind dat ze dat evenveel mogen doen. Meisjes, durf je te stellen. Ik ben de oudste van vijf, heb veel verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik voel dat mij dat nu wel helpt in mijn carrière. Het is een rol van de ouders om dat te sturen.”
Papa was minister, mama fulltime advocate. De voorbije twintig jaar heeft hij me nooit bij de hand genomen of gezegd wat ik moest doen
Bent u iemand die raad vraagt aan haar vader, oud-minister Stefaan De Clerck?
Marie De Clerck: “Ja, af en toe bel ik hem. Toen ze me belden van Oostende, was dat het eerste dat ik deed. Pa, moet je nu eens iets weten? Hij zag me eerder in het bedrijfsleven, maar snapte snel waarom ik dat absoluut wilde doen. We zijn zeer autonoom opgegroeid. Papa was minister, mama fulltime advocate. De voorbije twintig jaar heeft hij me nooit bij de hand genomen of gezegd wat ik moest doen. Bij geen enkel van de vijf. En niemand van ons kan zeggen dat papa ons een job heeft bezorgd. Een voordeel”
Waar misschien nog over gesproken moet worden: Proximus, waar uw vader bestuurder is, sponsort veel andere ploegen, zoals aartsrivaal Spirou Charleroi.
Marie De Clerck: “Ik ga daar verandering in moeten brengen. (lacht) Nu, ze stoppen bij Spirou en willen uit de basket vertrekken. Ik ga nog eens moeten babbelen. Maar dat zal niet lukken, vrees ik. Net omdat papa daar werkt.”
Bio Marie De Clerck
Privé p>
Geboren op 16 juni 1975. Eerste van vijf kinderen van gewezen minister Stefaan De Clerck en Marie-Dominique De Jaegere. Getrouwd met Vincent Vandendriessche, met wie ze drie kinderen kreeg: Jack (11), Lola (9) en Billie (7). p>
Opleiding p>
Behaalde haar licentiaat rechten aan KU Leuven. Haalde daarna nog een master in projectmanagement (Ecole Supérieur de Commerce) en een master in marketing (Universiteit Antwerpen Management School). p>
Loopbaan p>
Werkte onder meer als marketingmanager bij Roularta en de Antwerp Management School. Was van 2007 tot eind vorig jaar CD&V-schepen in Wevelgem. Wordt op 1 juli general manager van BC Filou Oostende. p>
Hobby’s p>
Speelde ruim tien jaar basketbal in eerste en tweede nationale, onder meer bij Soubry Kortrijk, Damesbasket Leuven en Haantjes Oudenaarde. Traint en coacht jonge baskettertjes bij BT Holstra-Wevelgem-Moorsele, bij wie haar drie kinderen spelen. p>
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier