Mama’s van Emma Meesseman en Elise Ramette trekken naar Parijs en doen oproep: “Toon de vlag voor de Belgian Cats, ook thuis”

Vlnr. Carine Sinnaeve, Thijs Meesseman en Sonja Tankrey. © TP
Redactie KW

De mama’s Meesseman en Ramette zijn trots zijn op Emma Meesseman en Elise Ramette: de Ieperse basketsterren waren cruciaal voor het mirakel van Rijsel. De Belgian Cats trekken nu naar Parijs voor de kwartfinale van woensdag. De mama’s boekten alvast tot de finale van zondag en hopen opnieuw op massale steun. “Toon de vlag, ook thuis.”

Nergens in België leeft de Cats-hype zo sterk als in Ieper, de thuisstad van ‘Emmazing Emma’ en ‘Ramette’je raketje’. Nooit eerder was het geloof er zo groot om (Ieperse) sportgeschiedenis te schrijven op Olympische Spelen, die wellicht nooit meer zo dicht bij huis plaatsvinden. Een pak inwoners en supporters van het eerste uur willen na de groepsfase in Rijsel ‘hun’ Cats verder aanvuren in Parijs, maar tickets bekomen blijkt niet eenvoudig. “Velen contacteerden ons dat er problemen waren om aan tickets te raken en dat was effectief zo”, vertelt Sonja Tankrey, mama van Emma. “Via de resale bleken uiteindelijk nog altijd tickets verkrijgbaar. Ik hoop dat er opnieuw veel Belgen aanwezig zijn.”

Recordaantal

Emma bedankte een recordaantal supporters na het basketwonder tegen Japan. “Zij gaven een extra boost en waren noodzakelijk. We hebben nog altijd een fantastisch gevoel: waw, het mirakel is geschied”, aldus Sonja. “Ik bekijk het realistisch en verwacht woensdag een gelijklopende match. Er waren de vriendschappelijke wedstrijden tegen Spanje, maar ook dat land paste de truc toe een Amerikaanse te naturaliseren. Dat kan het verschil maken, maar ik hoop dat de Cats winnen. Eremetaal? Zover durf ik nog niet dromen. Vanaf de start van de Spelen hingen wij de Belgische vlag uit, dat is tof. Hoe meer vlaggen, hoe beter. Ook voor hun thuiskomst: dan zien ze de massale steun in eigen stad.”

“Ook bij ons hangt de Belgische vlag uit”, stelt Carine Sinnaeve, mama van Elise. “De supporters zijn heel belangrijk voor haar. Ik ben nog naar het hotel geweest na de mirakelmatch en ze straalde. Het gevoel tijdens haar eerste Spelen is onbeschrijflijk. Zondag met 27 punten verschil winnen, wie had dat geloofd? Maar het is hen gelukt. De kwartfinale start woensdag om 14.30 uur, dus iedereen dan voor tv of in Parijs. En toon de vlag!”

Once in a lifetime

Op verschillende plaatsen in Ieper hangen al Belgische vlaggen. “Bij ons ook, vanaf het begin van de Olympische Spelen”, vertellen Bart Callens en Emmy Decramer. “Tijdens die apotheose tegen Japan konden we niet stilzitten in de zetel en de buren hebben het weer mogen horen. Ook wij trekken nu tot zondag naar Parijs voor verschillende sporten. Wellicht zullen we de Spelen nooit meer zo dichtbij meemaken en de kinderen zijn oud genoeg om deze once-in-a-lifetime ervaring te onthouden. Hopelijk kunnen we daar ook de Belgian Cats nog zien. We leven enorm mee.”

Bij de bevlagde voorgevel hangt een basketring voor zonen Bob (11), Jef (13) en Bas (15). “Ik ben zelf actief in het basketwereldje in Ieper en die Ieperse connectie is super”, vindt Bart. “Er zijn niet alleen Emma en Elise, maar ook kinesist Jelle Duthoit en ex-Cat Hanne Mestdagh die nu commentaar geeft. De Belgian Cats blijven voor een groot stuk Iepers en daar moeten we heel trots op zijn. Bij winst en verlies, zoals tegen Duitsland, blijven we hen steunen.”

Les aan Elise

Bart geeft sportles in het Ieperse College, waar Elise haar secundair doorbracht. Emmy is er leerkracht Frans. “Dat maakt ons extra fier”, stelt Emmy. “Na de mirakelmatch in Rijsel kon Elise zelfs nog een tv-interview geven in perfect Frans met een mooie ‘r’. Het leeft in Ieper, maar dat missen we nog in het straatbeeld. Hopelijk komen er meer vlaggen buiten en schrijven we geschiedenis.” (TP)