Kyra Billiaert (21) neemt definitief afscheid van het basketbal: “Beetje bang voor zwarte gat”

Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Het nieuws kwam als een verrassing. Kyra Billiaert (21) is momenteel bezig aan misschien wel haar sterkste seizoen ooit bij ION Basket Waregem. En toch neemt ze afscheid. Ze groeide uit tot een vaste basisspeelster die de jongeren mee op sleeptouw nam.

“Ik merk dat de combinatie met mijn studies kinesitherapie heel moeilijk aan het worden zijn”, steekt de goedlachse Roeselaarse van wal. “Ik heb al heel veel opgegeven voor topsport, maar ik haal er niet genoeg voldoening meer uit. Ik ben een speelster die er altijd heel veel energie ingestoken heeft en er elke training en wedstrijd voluit voor ging. Ik nam deze beslissing al een tijdje geleden, maar aan mijn inzet kon je dit niet afleiden. Wedstrijden worden wel lastiger en lastiger. Zes baskettrainingen en twee krachttrainingen gecombineerd met pendelen van Gent naar Waregem en dit nog eens gekoppeld aan meer stages voor school zorgden mee voor die beslissing.”

Dubbele licentie

Dat Kyra deze beslissing neemt net nu het weer heel goed gaat, is dan ook voor velen een verrassing. Ze begon haar basketbalcarrière bij Wytewa Roeselare. “Op zesjarige leeftijd was dat, door toedoen van mijn papa Koen die zelf altijd basket speelde bij Oostende”, gaat ze verder. “Ik zette mijn eerste stapjes in de basketschool van Roeselare en was meteen verknocht aan het spelletje. Tot op heden ben ik nooit meer gestopt, al ging dit gepaard met tal van blessures.”

“Vanaf de U16 speelde ik met een dubbele licentie bij de eerste damesploeg van Roeselare gecombineerd met de U16 en U19 van Sint-Katelijne-Waver (SKW). Daarna was dit de eerste ploeg van SKW en de U19. Daarnaast ging ik naar de topsportschool, eerst twee jaar in Brugge gevolgd door vier jaar in Willebroek. Door die topsportschool kreeg ik alvast heel veel kansen, tal van nationale selecties bijvoorbeeld, maar ik liep helaas ook veel blessures op.”

“Je leert er uiteraard heel veel bij als je 20 uur per week bezig bent met je favoriete sport. Aanslepende blessures zorgden er echter voor dat ik in 2022 aan beide scheenbenen een operatie moest ondergaan. Dit was een noodzaak, want anders waren er ook geen stages voor school mogelijk. Ik was ook zonder sporten niet pijnvrij.”

Zwaar

“Bij SKW beleefde ik mooie momenten met als hoogtepunt de EuroCup in Valencia. Op training was de tegenstand dan ook heel zwaar. Daar maakte ik mooie zaken mee, al was het meer vanop de achtergrond dat ik mijn rol had.”

“Toen SKW Kangoeroes Mechelen werd, was het leuke er af. Dit was echt mijn ding niet meer. Ik twijfelde dan ook om nog verder te basketten. Mijn operatie volgde en al vlug tekende ik toch bij Waregem. En ik ben héél blij dat ik die stap heb gezet. Ik kreeg mijn vertrouwen terug en leerde een heel fijne groep meisjes kennen. Dit seizoen heb ik dan ook terug kunnen tonen wat ik in mijn mars heb. Ik ben nu op één na de oudste speelster van de ploeg. Mijn lichaam wil nog altijd goed mee, maar het is een beetje op. Ik wil me nu vooral focussen op mijn studies die in een beslissende fase komen met mijn bachelor en master.”

“Er eens volledig uit zijn, zal mij echt goed doen. Al hoop ik dat ik het stiekem ga missen (lacht). Ik ben misschien wel bang dat ik in een zwart gat ga vallen. De afgelopen 15 jaar was basketbal toch zowat de rode draad in mijn leven. Ik ga mijn ploegmaats in ieder geval heel hard missen. De sfeer en de dynamiek in het team is ongeëvenaard. Dat maakt het misschien wel extra pijnlijk, maar het is leuk dat het zo kan.”

Marathon

“Midden december nam ik dit besluit. Toen ik het enige tijd later aan de groep en coaches bekend maakte, schrokken die toch wel. Maar ze reageerden superlief. Dit was heel belangrijk voor mij. Ik ging niet over een dag ijs met deze beslissing. Ooit een comeback? Als dit al zo moest zijn dan is dit zeker niet op het hoogste niveau. In eerste landelijke misschien wel. Maar mijn beslissing is nu: definitief stoppen. Ik weet natuurlijk niet wat het leven zonder basketbal zal brengen hé. Stilzitten zal ik alvast allerminst.”

“Ik ben van plan om een halve marathon te lopen”

“Ik ben van plan om in oktober een halve marathon te lopen. Dit zal ik doen met de deskundige trainingsschema’s van Lut Demeyer, mijn ploegmaatje van bij SKW. Ook reizen staat met stip in mijn agenda. Mijn vakantie zit nu al vol deze zomer. Maar eerst wil ik nog afsluiten met de play-offs. Daar komen we hoogstwaarschijnlijk tegen Kangoeroes Mechelen uit. Dat is het minder leuke.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier