Kersvers sportief ambassadeur Dirk Goens geeft even de fakkel door: “Weer een stap hoger mikken”

Een foto van de huldiging. Dirk Goens (voorste rij tweede van links) is voortaan sportief ambassadeur. © Sofhie Legein
Anton Peene Reporter

Coach Dirk Goens werd door het gemeentebestuur van Koksijde in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange verdiensten voor het Koksijdse basket. Intussen is de eerste ploeg opnieuw sterk uit de startblokken geschoten met twee op twee. De komende maanden geeft Dirk – door medische redenen – even de fakkel door aan zijn rechterhand Eddy Ponjaert.

Dirk Goens (56) is al 36 jaar betrokken bij BBC Koksijde. Hij zette BBCK destijds mee op de kaart en kreeg als boegbeeld de erkenning van sportambassadeur. “Buiten de rol van voorzitter heb ik hier wellicht al alle functies bekleed”, zegt Dirk. “Van speler, tot trainer, ondervoorzitter, sportief coördinator… Ik heb nooit gedacht om bij een andere club actief te zijn. Het gras is niet groener aan de overkant en bovendien heb ik hier de luxe om met de fiets naar de sporthal te gaan.”

Continuïteit

Vorig seizoen was heel succesvol voor Dirk en zijn ploegen, de Meisjes U16 en de eerste ploeg bij de heren. “Het basket leeft wel in onze gemeente en het is mooi dat de spelers gevierd werden. Alle extra aandacht voor de basketsport is mooi meegenomen. Na deze viering werd ik dan nog even apart gehuldigd met deze nieuwe rol als sportief ambassadeur. Het bestuur en mijn echtgenote waren op de hoogte, zelf wist ik van niets. Het was een aangename verrassing en erkenning, maar voor mij primeert altijd het collectieve aspect.”

Ook dit seizoen combineert Dirk de U16 en de One, al moet hij zijn taken even on hold zetten. “Ik moest onder het mes en zal hierdoor even uit roulatie zijn. Dat betekent ook dat ik even afstand neem van het basketbal. Eddy Ponjaert, al jaren een van mijn beste basketvrienden, neemt mijn taken over. Wij zijn twee handen op een buik en delen naast de passie voor basketbal ook die voor wijn”, lacht Dirk. “Eddy kent het huis en op die manier is de continuïteit verzekerd. Ik ben er zeker van dat alles vlekkeloos zal verlopen. De trein staat op de sporen en de spelers zijn enorm gretig op de trainingen. Ik hoop om zo snel mogelijk terug te zijn.”

Waardemeters

De One is alvast sterk gestart aan het seizoen met een twee op twee. In de eerste wedstrijd werd er gewonnen tegen BC Delrue JP Oostende A (73-63-overwinning). “Die match wonnen we, maar daarmee is alles gezegd. Defensief was het behoorlijk, maar offensief kon het stukken beter. We kenden al een moeilijke voorbereiding met enkele afwezigen door blessureleed. Stilaan is dat een never ending story. We oefenden steeds tegen tweedeprovincialers. Dat zijn goede waardemeters en stevige tegenstanders. Meestal waren we echter niet compleet. Met Nathan Staelens (terug van Eernegem, red.) en Jasper Degraeuwe (weer volop inzetbaar na een kruisbandletsel, red.) hebben we twee belangrijke schakels extra. We zijn dit jaar sterker in de breedte en ik denk dat we het niveau van vorig jaar zeker moeten kunnen evenaren of verbeteren. Bij veel ploegen zullen we gezien worden als de te kloppen ploeg. De vele walkovers zoals vorig jaar zullen nu niet meer het geval zijn en de gemiddeldes van 100 punten per match zullen we dit jaar wellicht niet halen. Onderschatting is volgens mij het grootste gevaar.”

De tweede en voorlopig laatste wedstrijd van Dirk won Koksijde One met 114-53 in Diksmuide. Uitblinkers waren Jan Van Damme (30 punten) en Jeffrey Rotsaert (26 punten). Op die manier toont de ploeg wat de ambities zijn. “Het is ons doel om opnieuw een stap hoger te zetten. Dat gaan we niet onder stoelen of banken steken. Daarvoor zullen we wellicht moeten afrekenen met Blankenberge, Wielsbeke en net als vorig jaar Oudenburg. Het zal zaak zijn om er in de topmatchen volledig te staan. Een verrassende uitslag is bovendien nooit uitgesloten.”

Tielt B op bezoek

Zondag komt Tielt B op bezoek in Koksijde. Zij verloren van Oostende en Diksmuide, de ploegen tegen wie Koksijde wel al won. “Eddy zal de touwtjes vanaf dan in handen nemen.”

Naast de One is er nog de Two in vierde. “Daar willen we de jongeren van de U18 integreren. Met Remi Tourlousse kon er zelfs al een speler tot bij de One doorstromen. Het is belangrijk dat de jonge spelers progressie maken, zonder een specifiek eindklassement te beogen.”

Zondag 22 september om 17 uur: BBC Koksijde A Midwest All-in Garden Tielt B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier