“Ideale voorbereiding op Parijs”: Kinesist Jelle Duthoit stoomt Belgian Cats klaar voor Olympische Spelen

Jelle Duthoit nam deze week de revaliderende Belgian Cat Kyara Linskens onder handen. © Kurt De Schuytener
Tom Vandenbussche

Dit weekend trekken de Belgian Cats, onze nationale basketdames, hun voorbereidingscampagne op de Olympische Spelen op gang in De Lange Munte. Ze worden bijgestaan door hun hoofdkinesist, die een praktijk in Kortrijk heeft. “De stad Kortrijk doet veel moeite voor de Cats”, benadrukt Jelle Duthoit.

Jelle Duthoit is honderd procent West-Vlaams. Hij werd geboren in Poperinge, groeide op in Ieper en woont in Waregem. Sinds anderhalf jaar heeft hij zijn eigen praktijk in Kortrijk: SPRS. “Ik speelde zelf basket bij Kortrijk Sport, Ieper en de laatste vier jaar opnieuw in Kortrijk bij het huidige Vagant. Duthoit leeft voor de sport. “Als je het publiek wilt aantrekken dat wij willen, moet je serieuze investeringen doen. In onze praktijk focussen we op orthopedische letsels en sportrevalidatie, waardoor veel recreatieve en competitiesporters naar ons komen.”

Juiste keuze

Vooral met basketbal heeft Duthoit een nauwe band. “Daarvoor moet ik Philip Mestdagh bedanken. Nadat ik in 2012 afgestudeerd was, vroeg hij me om te depanneren voor een zieke kinesist. Philip was toen assistent-bondscoach van de nationale U20-ploeg. Dat sloeg aan. Toen Philip in 2015 bondscoach van de Cats werd, vroeg hij me mee. Ik was ook drie jaar aan de slag bij de Belgian Lions, maar op een bepaald moment heb ik een keuze moeten maken. Ik heb voor het sportieve programma van de Cats gekozen. Het is de juiste keuze gebleken. Twee keer EK-brons. Die vierde plaats op het WK. Een kwartfinale op de Spelen van Tokio. Vorig jaar die Europese titel in Tel Aviv. (glimlacht) En wat nu volgt in Parijs, weten we niet.”

Shadow workers

Bij de Cats is Duthoit één van de schakels in de volledige medische staf. “Er is een andere kinesist die mij helpt, er zijn verschillende artsen, er is een Waalse physical coach en met streekgenoot Geert Tiebergyn (de vroegere massagetherapist van Greg Van Avermaet, red.) is er ook een masseur. Wij zijn shadow workers. Wij moeten de ideale omstandigheden creëren waarin de speelsters kunnen presteren en proberen het risico op blessures naar beneden te halen.”

Medische intake

“De voorbije week was er een medische intake. De speelsters werden gescreend en deden loop-, kracht- en sprongtests. Bedoeling was en is om een aantal fysieke parameters in beeld te brengen. Vanaf dit weekend beginnen de trainingen. Voor aanvang van elke sessies tapen wij heel wat enkels in en laten we de speelsters voorbereidende oefeningen afwerken. Tijdens de training hopen we vooral dat we niet moeten ingrijpen. Na afloop is het zaak van de schade op te meten.

“In De Lange Munte en het Parkhotel hebben we alles wat we wensen”

We geven hen de juiste voeding en recuperatie en er worden zelfs ijsmachines gebruikt om het herstel te bevorderen. Wij moeten ervoor zorgen dat de speelsters de dag erna opnieuw paraat zijn.” Daar stopt het niet. Het hele jaar staat Duthoit in contact met de speelsters en de medische staf van hun teams. “Als er een probleem is, willen we er zo snel mogelijk bij zijn om te monitoren.”

Groepsfase in Rijsel

Op 26 juli beginnen de Spelen in Parijs. De groepswedstrijden zullen de Cats echter niet in Parijs, maar in Rijsel afwerken. “Een groot voordeel”, merkt Duthoit op. “Daardoor zullen we tot de eventuele kwartfinale in Kortrijk verblijven. Het is mooi dat de Cats, nu ze bekend zijn, trouw blijven aan de stad die ons vanaf het prille begin als partner heeft ondersteund. Kortrijk doet veel moeite om ons te ontvangen. We krijgen twee zalen om te trainen en mogen alles gebruiken: kleedkamers, ijsbaden …

De Lange Munte ligt op amper een kilometer van mijn kinépraktijk, waar we ook een sauna ter beschikking hebben. En het ligt ook op een kilometer van het Parkhotel, waar we verblijven. We hebben daar alles wat we maar kunnen wensen, dichtbij familie en vrienden. Dit is een ideale voorbereiding op de Spelen. Het enige nadeel is dat we niet meteen in de olympische sfeer zullen zitten. In Tokio konden we bij wijze van spreken ontbijten naast Novak Djokovic, wat een bepaalde vibe gaf.”

Lastige poule

“Nu zullen we die niet hebben. Maar hopelijk kunnen we voor de kwartfinale naar Parijs afreizen. Daarna is de sky the limit. We mogen trots zijn op wat we al gepresteerd hebben, met die Europese titel als kers op de taart. Maar dit zijn en blijven de Spelen. We zitten in een heel lastige poule, met de VS, Japan en Duitsland. We zullen er vanaf de eerste match moeten staan, want onze tegenstanders in de kwartfinale en halve finale hangen af van de poulefase. Sowieso wordt het een lastige dobber. Als de Belgian Cats een medaille willen behalen, zullen we de sterkste landen ter wereld moeten verslaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier