“Het hing echt aan een zijden draadje”: papa van Emma Meesseman beleefde emotionele rollercoaster met pak Ieperlingen

Gil Meesseman (links) is enorm trots op zijn dochter. In de cafetaria van het sportcentrum in Ieper gingen de emoties bij momenten alle kanten op. © Collage TP
Redactie KW

In het Iepers sportcentrum ging het dak eraf toen de eigen Emma Meesseman vrijdagavond de driepunter van de hoop scoorde. Een olympische finale lag plots weer binnen handbereik. “Ik dacht dat het nog zou lukken”, aldus papa Meesseman die er supporterde met zijn stadsgenoten.

De high fives vlogen Gil Meesseman (57) om de oren na de wonderlijke driepunter van Emma, die op het laatste moment verlengingen uit de brand sleepte in de olympische halve finale tegen gastland Frankrijk. Samen met een pak Ieperlingen beleefde de papa van Emma een emotionele rollercoaster in het Iepers sportcentrum, waar zijn dochter sinds een paar maand de gevel siert. Enige minuten na de vernieuwde hoop volgde dan toch de ontgoocheling.

Emotionele avond

“Het was een mooie kans, een verloren kans… het scheelde niet veel hé”, reageerde Gil. “Toen Emma met haar driepunter de verlenging bereikte, kreeg ik ongelooflijk veel schouderklopjes. Ik dacht dat het nog zou lukken. Het hing echt aan een zijden draadje. Net niet… Het was een emotionele avond. Ik ben ontgoocheld, maar ook fier. Ieperlingen kwamen me zeggen dat onze familie veel betekend heeft voor het Ieperse basketbal. Een boodschap voor mijn dochter? Rustig blijven, bezinnen en kijken wat beter kan. We moeten Emma proberen gunstig te beïnvloeden. Ze moet blijven genieten en beseffen dat we fier zijn. Hopelijk halen we zondag nog brons.”

Bovenop de schermen in de cafetaria van het sportcentrum werd voor het eerst ook een scherm voorzien in de inkomhal aan de balie en toegang tot het zwembad om de vele supporters een plaats te bieden. “Ik verwachtte weer veel volk, maar zoveel? Dat maakte ik hier nog niet mee voor de Cats”, stelt Gil. “Komt er een extra scherm zondag? Dat is fantastisch nieuws.”

Grootste scherm

De stad zal het scherm plaatsen op een speciale plek: bij de Emma-gevel van het sportcentrum. “Dat was sowieso het plan, ongeacht de uitslag tegen Frankrijk”, aldus schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Het wordt het grootste scherm op de sportsite: een van 5,5 op 3 meter. De gevel met de geschilderde Emma is een unieke locatie. De parking wordt afgesloten om voldoende plaats te maken voor het publiek, dat er onze Cats naar brons zal schreeuwen. Geen medaille zou een grote ontgoocheling zijn, maar laat ons de geleverde prestaties niet onderschatten: een eerste halve finale en dan nog zeer nipt verloren. Als stad kunnen we alleen maar trots zijn. De Cats zullen er alles aan doen om nog olympisch eremetaal te halen en de supporters ook.”

Full house

“Basketclub SKT Ieper zal er braadworsten aanbieden en ik zal een mobiele tap voorzien”, zegt Piet Deweerdt, uitbater van de cafetaria van het sportcentrum. “Ook op mijn schermen binnen zal ik de Cats blijven tonen. We verwachten weer een full house. Ik ben blij dat we dit mogen meemaken. In Ieper heerst er een heel ander gevoel. Het leeft meer dan elders door de roots van die nationale ploeg in onze stad. Op deze Spelen is Emma weer ons uithangbord en Elise is volledig ontbolsterd.”

“Brons is van ons”

“We hadden de halve finale in handen en moesten gewonnen hebben, dus ja, ik ben ontgoocheld”, zei Francis Devick, supporter van het eerste uur. “Toch heb ik de papa van Emma al proficiat gewenst. Het goede gevoel overheerst en het brons is van ons. Dat kan niet anders, we verdienen het. Het supporterspubliek in Parijs zal weer overwegend Belgisch zijn, wat tegen Frankrijk niet het geval was. Daar trekken de speelsters zich aan op. In het Iepers sportcentrum was vrijdagavond veel volk en ik verwacht zondag meer dan dubbel zoveel mensen. De Cats hebben de harten van heel het land veroverd.” (TP)