Coach Roijakkers (43) brengt Spurs in vorm naar competitiestart: “Naam van club eer aan doen”

(foto Philippe Dekoker) © Dekoker Philippe
Redactie KW

House of Talents Kortrijk Spurs overtuigde de Nederlandse basketcoach Johan Roijakkers om in de komende vier seizoenen het BNXT-verhaal verder te helpen uittekenen. Stappen vooruit zetten, daar gaat het nu om.

“Dat mijn ma ooit basket speelde, belette niet dat ik in mijn jeugd verschillende sporten deed”, opent de coach. “Vanaf 14-15 jaar legde ik wél de focus op basket. De keuze om op het hoogste niveau bij de jeugd te spelen, bracht me van PSV uiteindelijk bij het Belgische Bree, in Limburg. Dat leek ons de beste optie in combinatie met de studies bedrijfseconomie in Eindhoven. Na jaren spelen bij Bree vroeg Paul Vervaeck me om zijn full time assistant coach te worden. Paul werd toen ontslagen en ik mocht de rest van het seizoen overnemen. Het seizoen erop kwam Chris Finch, waarmee Bree kampioen kon spelen, de enige keer dat het niet Oostende of Charleroi was in de afgelopen 23 jaar. Finch was een next level coach, die later naar Amerika vertrok. Ik was er ook een seizoen zijn assistant. Voor mij is het de meest inspirerende coach geweest, vooral voor de manier waarop hij een groep kon laten groeien. Het was voor mij dan ook geen verrassing dat Finch eerst assistant en later topcoach werd in de NBA.”

Altijd buitenland

“Steeds werkte ik als Nederlander in het buitenland: Bree, Mons, de VS, Slowakije, Duitsland, Italië, terug Bree én Saudi-Arabië. Toen kreeg ik het aanbod van Den Bosch om general manager te worden, de enige zes maanden dat ik in Nederland werkte. Een apart verhaal was dat, want de coach die me als 8-jarige in het basket loodste, Bob van Oosterhout, was in mijn jeugd buurman en intussen geëvolueerd tot eigenaar van Den Bosch. In die functie heb ik trouwens heel veel geleerd over de structuur en de financiële achtergrond van een topclub.”

“Tactisch is er nog veel werk, maar ik zie veel energie op het veld”

Toen kwam er een gesprek met Kortrijk Spurs. “Dat is een verhaal dat me wel triggerde omdat er duidelijk ambitie was en de snelle groeischeut richting BNXT ook wat problemen aan het licht bracht. Met mijn buitenlandse ervaring zoals bij het Duitse Göttingen had ik ook zin om opnieuw een andere uitdaging aan te gaan. We kwamen tot een akkoord om een langdurige samenwerking aan te gaan van vier seizoenen. Ik wil de naam van de club eer aan doen.”

“Voor de coaching staff is er intussen een bureau voorzien waar we kunnen werken. We hebben komende woensdag al een eigen professionele kleedkamer in de Lange Munte, een grote stap vooruit om naast het veld met de topploegen te kunnen concurreren. Als we hogerop willen, moeten we de spelers faciliteren. Dan hoeven ze zich maar op het basket te focussen. Alles daarrond moet op-en-top zijn. Dit is de basis voor succes op het veld.”

Assistant Hylke

“Hylke van der Zweep vormt met mij een compatibele tandem. We werkten voor het eerst samen met de Nederlandse U18 en vonden elkaar ook in Duitsland. Videoanalyses, trainingen leiden, coaching—bij alles wat we doen is er een goede wisselwerking tussen ons beiden. We vullen mekaar heel goed aan. Ik kan me geen betere assistant voorstellen.”

“We hebben bij de keuze van de nieuwe spelers geopteerd voor spelers die nog groeimarge hebben. Dat past naadloos bij de naam van de club. Ze nemen snel op, zijn gretig en bereid om energie op het veld te brengen. We werken dagelijks aan de gewoontes van de spelers, die zich vertalen naar een hoger niveau, waar we ze hopen af te leveren volgend seizoen. Het is leuk om vast te stellen dat dit al vruchten begint af te werpen.”

“Tactisch hebben we nog veel werk voor de boeg, maar qua de energie op het veld, zie ik een goeie evolutie. Ook de sfeer in de ploeg zit goed. Fijn ook dat een paar jongeren zich tonen.”

Topploeg

In de eerste competitiematch spelen de Spurs uit tegen Nederlands kampioen ZZ Leiden op 14 september. “Ik hoop alleen dat we tegen hen niet onze beste match van het seizoen spelen. Als we maar op niveau presteren. Tegen de topploegen leer je trouwens het meest, want foutjes worden direct afgestraft”, besluit Johan Roijakkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier