Coach Jean-Marc Jaumin (Landstede Hammers) keert (eventjes) terug naar Oostende: “We hebben al goed geboerd dit seizoen”

Coach Jean-Marc Jaumin haalt knappe resultaten met Landstede Hammers. © Landstede Hammers
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Zaterdagavond is Filou Oostende al halverwege de Elite Gold van de BNXT League. Voor hun vijfde opdracht staan de Oostendenaars oog in oog met Landstede Hammers. Coach bij deze ploeg uit Zwolle is Bruggeling Jean-Marc Jaumin (54), die in verscheidene functies zestien jaar bij BCO aan de slag was.

Jean-Marc Jaumin verdedigde het geel-blauw van Sunair van 1990 tot 1999, een periode goed voor één landstitel (1995) en drie bekers van België (1991, 1997 en 1998). Na vele jaren over de landsgrenzen, vooral in Spanje bij Gran Canaria, Malaga en Real Madrid, keerde hij in 2005 terug naar Telindus Oostende. Dat seizoen behaalde hij voor de derde keer de onderscheiding Speler van het Jaar en ook de landstitel.

Beker van België

Nadien werd Jaumin coach-recruiter hij de basketschool van Oostende. Sinds december 2008 was hij assistent-coach van Umberto Badioli, die bij Base Oostende de naar Maccabi Tel Aviv vertrokken Sharon Drucker opvolgde.

Eind maart 2010 volgde Jaumin zelf de Sloveen Memi Becirovic als hoofdcoach van Oostende op. Meteen won hij de beker van België. Hij bereikte onder meer de Final Four van de FIBA Eurochallenge. Eind november 2011 zette Oostende de samenwerking stop en kwam Dario Gjergja aan het sportieve roer te staan.

De voorbije elf seizoenen was Jaumin aan de slag als coach in Nederland (Den Helder en Den Bosch), Zwitserland (Lugano en Genève) en in ons land (Okapi Aalst en Brussels). “Na het moeilijk seizoen in Brussels heb ik mijn plezier teruggevonden bij Landstede”, zegt Jaumin.

“We hebben niet de kwaliteit van enkelen andere ploegen. Oostende heeft killers in huis zoals Jefferson en Ahmad. Antwerp Giants heeft Bolton” – Jean-Marc Jaumin

“We spelen een superseizoen. Iedereen is tevreden, en we hebben meer supporters in onze zaal”, vat Jean-Marc Jaumin de huidige jaargang van Landstede samen. “Twee weken geleden speelden we de bekerfinale tegen Den Bosch. Na 32 minuten leidden we met dertien punten, op één minuut van het einde telden we één punt voorsprong, maar we verloren. Wij zijn een jonge, onervaren ploeg en topploeg Den Bosch heeft veel spelers die al bekerfinales wonnen. Vooraf gaf niemand een cent om onze kansen. Wij waren de betere ploeg, we brachten mooi spel.”

In de nationale competitie was Landstede Hammers, derde in Nederland, snel zeker van een ticket voor Elite Gold. “We waren tweemaal niet compleet in onze twee nederlagen tegen Den Bosch. Ook verloren we tweemaal tegen Leiden.”

In Elite Gold valt de Hammers-zege tegen Antwerp Giants op. “Ook maakten we kans op winst tegen Limburg United. In Luik speelden we zonder onze twee Amerikanen. Tegen Charleroi stonden we in het eerste kwart al vijftien punten achter, maar misten we een open-drie toen we in de slotfase kans maakten op een voorsprong”, noemt Jaumin drie nederlagen.

Europese ervaring

“We hebben niet de kwaliteit van enkelen andere ploegen. Oostende heeft killers in huis zoals Jefferson en Ahmad. Antwerp Giants heeft Bolton. Die topklasse missen wij. Veel tegenstanders hebben internationals, top-Amerikanen en buitenlanders.”

“Onze spelers hebben nog niet op dit niveau gebasket. Als team proberen wij het te doen. Wij vormen één unit. Meer kunnen we niet doen. Indien we één speler missen, hebben we problemen in de rotatie. Toch hebben we dit seizoen al goed geboerd”, benadrukt Jaumin, die in de Noord-Eiuropese basketliga ook knappe resultaten haalde.

“In onze poule eindigden we ex-aequo derde, vierde en vijfde. Wij stonden echter een beetje negatief tegen de derde en de vierde. Anders hadden we ons zoals Luik voor de kwartfinales gekwalificeerd. Ik onthoud toch onze uitzeges tegen de Poolse nummer drie Lublin en de Deense kampioen Bakken Bears, die dit seizoen aan de Champions League begon.”

Dertiende landstitel?

“Het heel ambitieuze Oostende is de grootste favoriet voor alles. Ja, natuurlijk geloof ik in hun dertiende opeenvolgende landstitel. Van Rossom, ervaring zat, is de tweede coach op het terrein. Hij vertelt aan iedereen hoe het moet. De andere ploegen zijn te wisselvallig. Antwerp Giants is een titelkandidaat, maar wij wonnen van hen. Oostende won de BNXT-titel nog niet. Als je de resultaten van Elite Gold en Elite Silver bekijkt, zie je dat de Nederlandse ploegen het niet zo slecht doen. Met Landstede proberen we de halve finale of de finale van de Nederlandse play-offs te bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier