Chris Jonckheere is voorzitter van de COREtec Basketbalacademy: “De opleidingsstructuur van onze academie is krachtig”

We zien Chris Jonckheere (tweede van links) bij Jurgen Vanpraet (ceo Filou BCO), Jan Dossche (ceo COREtec), Stijn Windels (marketing- & productdirector COREtec) en Christel Belpaeme (secretaris Filou BCO). © Filou Oostende
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

“De COREtec Academy wil dé toonaangevende basketbalacademie van België en Nederland zijn. We hebben als doel talentvolle spelers op te leiden en te laten doorstromen naar het BNXT-team van Filou BC Oostende”, benadrukt Chris Jonckheere (69), voorzitter van die talentenschool van de landskampioen. Jonckheere, tot voor kort voorzitter van KBGO Finexa Basket@Sea, ademt al meer dan een halve eeuw basketbal.

Alle basketliefhebbers in onze regio kennen Chris Jonckheere als de man van KBGO, een partnerclub van Filou, waar hij twaalf seizoenen voorzitter was. “Eind vorig seizoen is er een verschil in visie ontstaan tussen wat ik en enkele andere bestuursmensen verwachtten van de samenwerking met Filou. Dat is uitgelopen op iets wat voor mij totaal ongewenst was. Op een bepaald moment kon ik echter niet anders dan stoppen als voorzitter bij KBGO Finexa. Ik stelde mijn mandaat ter beschikking.”

Jonckheere noemt het een heel vervelende situatie dat hij dit voorzittersmandaat van KBGO moest neerleggen. Zijn band met deze club is immers heel intens. “Meer dan vijftig jaar was ik daar actief, sinds mijn zeventiende. Veertig jaar behoorde ik tot het bestuur van deze club. Meer dan twaalf seizoenen was ik voorzitter. KBGO is en blijft de club van mijn leven. Ik ben nog altijd KBGO’er in hart en nieren en zal dat ook blijven. Dat laat je niet zomaar achter. Ik maak een onderscheid tussen die club en de huidige bestuursleden.”

Spontaan en natuurlijk

“Al enige jaren was ik voorzitter van de vzw BCO, een vereniging die zorgt voor het beheer van het home, de activiteiten van de fanclub en diverse sociale acties. Nu hebben we de jeugdploegen en dus ook de COREtec Jeugdacademie daar ondergebracht. Zo werd ik automatisch voorzitter van de jeugd van BC Oostende. Het is allemaal heel spontaan en natuurlijk gegaan”, zegt Jonckheere. “Ik had heel goede banden met het bestuur en de ceo van BCO. Wij hadden trouwens de basketfamilie Basket@Sea samen uitgebouwd.”

“Ik ben nog altijd KBGO’er in hart en nieren en zal dat ook blijven” – Chris Jonckheere, voorzitter

“Vroeger was Oostende de eerste en de enige met een jeugdschool, onze Ajax-school. Dit was uniek in België. Nu hebben verscheidene basketclubs (Charleroi, Antwerp Giants, Limburg United, Leuven Bears…) al een opleidingsschool. Wij willen nu een stapje verdergaan door van die basketschool een relatief autonome entiteit te maken met een eigen bestuur, een eigen werking en eigen middelen. Hieraan verbinden we wel een luik dat elders minder aangeboden wordt, het internationale. Met onze COREtec Academy willen we heel veel internationale contacten (tornooien en stages), want de competitie in België biedt voor veel van onze spelers te weinig uitdagingen. Ook starten we in onze COREtec Academy nu al vanaf 14 jaar: teams met U14, U16, U18 en U21. Vorig jaar deden we dat enkel in U18 en U21.”

Toekomstige sterren

“De COREtec Academy wil dé toonaangevende basketbalacademie van België en Nederland zijn. We hebben als doel talentvolle spelers op te leiden en te laten doorstromen naar het BNXT-team van Filou BC Oostende. Onze academie heeft al bewezen heel succesvol te zijn, zoals blijkt uit de doorstroming van spelers naar Filou Oostende. Namen als Keye van der Vuurst de Vries, Simon Buysse en Servaas Buysschaert tonen aan hoe krachtig onze opleidingsstructuur is. We hebben de duidelijke ambitie om het BNXT-team te versterken met talentvolle spelers die door onze eigen Academy zijn opgeleid. Met oog voor de hoge sportieve doelen en ambities van het BNXT-team, krijgen onze talenten de unieke kans om hun potentieel volledig te benutten en door te groeien tot de toekomstige sterren van de club.”

Baskethoofdstad

“De onmisbare steun van COREtec helpt ons niet alleen om deze groei te realiseren, maar stelt ons ook in staat om een omgeving te creëren waarin onze jeugd kan floreren. Als hoofdsponsor en naamgever van onze jeugdacademie speelt COREtec een cruciale rol in de ontwikkeling van onze jonge talenten. Die steun gaat verder dan enkele financiële middelen. Dankzij de bijdrage van COREtec konden we recent een prachtige, nieuwe vloer leggen in ons spelershome. Dit is niet zomaar een vloer. Het is een symbool van de solide basis waarop onze spelers kunnen groeien, trainen en zich ontwikkelen tot de topsporters van morgen”, wijst Chris Jonckheere op de investering en toewijding van COREtec aan de club en de gemeenschap. “Zo kunnen we onze droom realiseren: van Oostende de baskethoofdstad van de Benelux maken.”

Samenwerking met KBGO

“Hoe dan ook moet de samenwerking met KBGO blijven bestaan”, benadrukt Chris Jonckheere. “Wij zullen immers nooit initiatiebasket aanbieden. Wij worden geen autonome vereniging met een volledige jeugdwerking. Natuurlijk moeten we over voldoende talenten beschikken, moeten de ouders willen meegaan in ons verhaal en moeten de jongeren voldoende gemotiveerd zijn. Als ze willen slagen in die relatief zware combinatie topsport en studies, zijn ze in onze academie welkom. We zullen dus relatief selectief zijn. Onze jeugdwerking is helemaal geen concurrent van KBGO. Wij bieden trouwens zaken aan die zij hoe dan ook niet kunnen aanbieden zoals medische begeleiding, studiebegeleiding, voedseladvies en logement voor sommigen. Vijf-, zes-, zevenjarigen die beginnen te basketten in Oostende, moeten sowieso starten bij KBGO. Wanneer tieners menen dat basketbal meer is dan een vrijetijdsbesteding, maken ze kans om in de basketacademie opgenomen te worden. Filou en KBGO vormen dus geen concurrentie, integendeel!”

Basketarena wordt eventlocatie

Basketliefhebbers kennen de COREtec Dôme uiteraard als de thuisbasis van Filou Oostende. Niet iedereen weet echter dat de Allsee viplounge en de Dôme veel meer te bieden hebben en over heel veel mogelijkheden beschikken om events te organiseren. “Inderdaad, onze iconische basketbalarena is meer dan zomaar een locatie – het is dé plek waar jouw evenement tot leven komt en een blijvende indruk nalaat”, zeggen de Filou-mensen. “Van een intieme bijeenkomst tot een grootschaliger event: wij tillen jouw ideeën naar een hoger niveau, helemaal op maat en met een creatieve touch.”

Voortaan werkt Filou Oostende hiervoor op niet-matchdagen nauw samen met The Arena Group. Voor stadionexploitatie werkt deze groep al in België samen met onder meer KAA Gent, KRC Genk, RSC Anderlecht, KV Mechelen, Standard en The Nest Roeselare (Club NXT). Ook in Nederland is deze Arena Group actief. (PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier