“Binnen zes jaar op hoogste niveau”

Johan Haghebaert, Arne Vandendriessche en Jacques Planckaert: de gangmakers voor fusieploeg Kortrijk United. © Bart
Axel Vandenheede

De Kortrijkse basketbalclubs tellen liefst 1.210 leden, maar basket op het hoogste niveau is er niet te zien. BC Kortrijk Sport en BT Kortrijk willen daar verandering in brengen, samen met hun gezamenlijke shirtsponsor Signpost. “Binnen zes jaar willen we in eerste klasse spelen”, aldus CEO Arne Vandendriessche. Ex-basketbalspeler Stefaan De Clerck, die met IJsboerke ooit de Belgische beker won, is positief. “Er is potentieel”, stelt hij.

Vorig weekend vond in het basketbal, op de EuroMillions League of eerste klasse na dan, de eerste speeldag van het nieuwe seizoen plaats. Wie BC Kortrijk Sport en BT Kortrijk aan het werk zag, zal gezien hebben dat beide teams met Signpost dezelfde shirtsponsor hebben. Geen toeval, zo blijkt. “Dit is een stap in ons masterplan om opnieuw een eersteklasser in onze stad te hebben“, stelt Arne Vandendriessche. Hij is de zaakvoerder van het bedrijf dat gespecialiseerd is in software en hardware voor het onderwijs. “We moeten het al vele jaren zonder doen, tijd dat daar verandering in komt. In de jaren zeventig had Kortrijk met IJsboerke nochtans een topploeg in België. In 1976 won dit team de Beker van België.”

Stefaan De Clerck weet er alles van: hij was toen de kapitein van de ploeg. “Er was niet alleen die Belgische beker, het seizoen nadien werden we ook nog eens vicekampioen. Ik kijk nog altijd met veel plezier terug op die tijd.” Nadien deemsterde Kortrijk weg en sinds begin de jaren negentig wordt er in de stad niet meer op het hoogste niveau gebasketbald. Bij de mannen dan toch: midden de jaren negentig domineerde Soubry Kortrijk het Belgische damesbasketbal een paar jaar.

Kortrijk United

Wat jeugdwerking betreft werken BC Kortrijk Sport en BT Kortrijk al een paar jaar samen. De voorbije maanden werd nog een versnelling hoger geschakeld en in augustus ondertekenden beide clubs een intentieverklaring om nog intensiever samen te werken. Intussen werden ook al een zakelijke en sportieve cel opgericht. Tegen eind dit seizoen moeten die hun huiswerk klaar hebben. Dan moet ook de naam van de fusieclub bekend zijn. “De werktitel is Kortrijk United”, aldus nog Arne. “Maar suggesties zijn welkom.”

“De werktitel is Kortrijk United, maar andere suggesties zijn welkom” – Arne Vandendriessche

Het doel van de nieuwe structuur is duidelijk: Kortrijk moet opnieuw een basketbalclub op het allerhoogste niveau hebben. Arne Vandendriessche: “Kortrijk Sport CB speelt nu in de Top Division Two, zeg maar derde klasse, en BT Kortrijk in eerste landelijke. Binnen twee, drie jaar moet de eerste ploeg van de nieuwe club in Top Division One actief zijn. Daarna zal het hard verder werken zijn om de EuroMillions Basketball League te bereiken. We mikken op het seizoen 2024-2025.”

De kans bestaat overigens dat de fusieclub volgend seizoen al in Top Division One kan aantreden. Enkel de kampioen van Top Division Two is verplicht te stijgen, de vicekampioen kan weigeren. Indien dat zo is, krijgt de volgende in de eindrangschikking de kans. Als CB Kortrijk Sport dit seizoen dus vijfde zou eindigen en drie teams willen niet promoveren, zou een ticket voor tweede klasse binnen zijn.

Uitdaging voor spelers

“Wat budgetten betreft, moet dit lukken. In eerste klasse heb je een miljoen euro nodig. Eerlijk? Dat valt volgens mij nog mee. Ik ben ervan overtuigd dat er in het Kortrijkse genoeg bedrijven zijn die in een dergelijk project willen meestappen. De komende maanden heb ik trouwens al een aantal informele gesprekken met potentiële partners in mijn agenda staan.”

De ploeg van Frisa Kortrijk in 1975. In het seizoen 1975-1976 wonnen kapitein Stefaan De Clerck (onderaan tweede van rechts) en ploegmaats de Beker van België, in het seizoen 1976-1977 eindigde ze tweede in de competitie.
De ploeg van Frisa Kortrijk in 1975. In het seizoen 1975-1976 wonnen kapitein Stefaan De Clerck (onderaan tweede van rechts) en ploegmaats de Beker van België, in het seizoen 1976-1977 eindigde ze tweede in de competitie.© Beeldbank Kortrijk

Ook het spelerspotentieel is er. BT Kortrijk heeft 646 leden en is de derde grootste club in Vlaanderen. CB Kortrijk Sport staat op de achtste plaats met 293 leden. Arne Vandendriessche: “Voeg je daar nog de leden van de andere Kortrijkse clubs bij, dan kom je aan 1.210. Zij kunnen bovendien terecht in elf sporthallen die geschikt zijn om basketbal te spelen, waaronder Lange Munte, de thuisbasis van de Belgian Cats.”

Spelers terughalen

Een topsportproject met die opvang zal wel gevolgen hebben: bepaalde spelers zullen bij een lager spelende ploeg moeten aantreden. “De spelers hebben geen reden om bang te zijn”, aldus Johan Haghebaert van BTK. “Ze moeten dit als een uitdaging zien om het maximum uit zichzelf te halen.” Jacques Planckaert treedt hem bij: “Je mag je niet blindstaren op de samenstelling van de eerste ploeg voor volgend jaar. We zullen ook bijvoorbeeld een sterke tweede ploeg nodig hebben die idealiter één reeks lager speelt. Zo garandeer je de doorstroming van talentvolle jeugd.”

Daarnaast wil de fusieploeg Kortrijkse toppers naar de stal terughalen. “Veel spelers die in eerste of tweede klasse spelen, genoten hun opleiding in Kortrijk“, stelt Pieter Destaebel van de sportieve cel. “Van sommigen weten we nu al dat ze niet weigerachtig staan tegenover een terugkeer.” Naar Kortrijks toptalent is het overigens niet ver zoeken. Zo kregen onder meer Brecht Guillemyn (nu Waregem) en Alexander Lichodziejewski (Brussels) hier hun opleiding.

Basketfamilie

Als basketbalfan kijkt Stefaan De Clerck alvast uit naar de komende jaren. “In Kortrijk is er potentieel aanwezig om het einddoel te bereiken. Mijn steun heeft het project alvast, net als het X-mas Tournament dat al aan zijn dertiende editie is en waaraan ik ook mijn steentje heb bijgedragen.” En wie weet spelen Stefaans kleinkinderen binnen een aantal jaar in Kortrijk op het hoogste niveau. “Ik heb 15 kleinkinderen en zeven van hen spelen basketbal. We zijn een echte basketfamilie, want ook mijn dochters Marie en Sarah speelden ooit op hoog niveau.”

De fusieclub mag zich nu dan wel focussen op de mannen, ze wil de vele vrouwelijke leden niet in de kou laten staan. “We zijn daar ook mee bezig, maar het is nog te vroeg om hierover te communiceren“, besluit Arne Vandendriessche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier