Belgian Cats starten met verrassende nederlaag tegen Duitsland op Olympische Spelen

Bedrukte gezichten bij de Belgian Cats. © BELGA

De Belgian Cats zijn maandag met een valse noot gestart aan het olympisch basketbaltoernooi bij de vrouwen op de Spelen in Parijs. De Belgische basketbalvrouwen liepen in hun opener in Rijsel een blauwtje tegen de olympische debutant Duitsland: 83-69 (rust: 46-25).

Met het oog op de topduels tegen toernooifavoriet Amerika en Japan konden de Belgische basketbalvrouwen zich geen valse start veroorloven, maar de Cats werden bij aanvang overvleugeld door de Duitse wervelwind en stonden na het eerste kwart al 25-11 in het krijt. De Duitsers, die aan hun allereerste Spelen deelnemen, waren iedere keer snediger op de bal, terwijl België over zich heen liet lopen en slordig was in balbezit. De ruststand was dan ook bikkelhard: 46-25.

Na rust tapten de Belgen uit een ander vaatje en herleidden ze hun achterstand al snel tot dertien punten. Hun opmars werd in het tweede deel van het derde kwart wel gestuit door een Duits tegenoffensiefje: 60-42. Ook tijdens het laatste kwart maakten de Cats te veel onnodige fouten, waar Duitsland handig gebruik van maakte. Emma Meesseman (25 punten, 5 assists) en Julie Vanloo (18 punten, 6 assists) waren de meest productieve Belgen.

De poulefase van het olympisch basketbaltoernooi vindt plaats in Rijsel. Daarin neemt België het ook nog op tegen de Verenigde Staten (1 augustus) en Japan (4 augustus). De VS gaat op zoek naar een achtste opeenvolgende olympische titel, terwijl Japan de huidige olympische vicekampioen is. De twee eersten uit de drie groepen en de twee beste derdes stoten uiteindelijk door naar de kwartfinales, die in Parijs-Bercy zullen plaatsvinden.