Belgian Cats plaatsen zich tegen Spanje voor allereerste keer voor halve finales van Olympische Spelen, waarin Frankrijk tegenstander is: “Dit is historisch”

© BELGA

De Belgian Cats hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finales van het olympisch basketbaltoernooi bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Parijs. In de kwartfinales in de Bercy Arena in Parijs klopten de Belgische basketbalvrouwen Spanje met 79-66 (rust: 48-37). In de halve finale wacht Frankrijk.

De Cats begonnen als een wervelwind aan hun partij tegen de Spanjaarden met knappe punten van Julie Vanloo, Elise Ramette en Antonia Delaere, maar moesten La Roja na het eerste kwart na een knappe eindsprint dan toch naast zich dulden: 26-26. Ook in het tweede kwart duwden de Belgen het gaspedaal in en liet Kyara Linskens, vorig jaar MVP in de EK-finale tegen Spanje, van zich spreken met talloze doelpunten. Vooral de tot Spaanse genaturaliseerde speelster Megan Gustafson hield de Zuid-Europeanen nog enigszins in de wedstrijd met zeventien punten: 48-37.

Na de thee beleefde België wel een schrikmoment. Becky Massey verzwikte haar enkel bij het dribbelen en werd met tranen in de ogen van het veld gevoerd. Na een sterk derde kwart lieten de Cats Spanje in het laatste deel van de wedstrijd ook opnieuw in de wedstrijd komen. De Spaanse vrouwen kwamen zelfs even terug tot een achterstand van elf punten, maar konden uiteindelijk geen aanspraak meer maken op de overwinning.

© BELGA

Kyara Linskens en Emma Meesseman ontpopten zich met elk negentien punten tot heldinnen van de Cats, terwijl Elise Ramette (8 ptn, 1 rebouns), Antonia Delaere (13 ptn, 1 rebound) en Julie Vanloo (13 ptn, 3 rebounds) ook hun duit in het zakje deden. Langs Spaanse zijde sputterde de motor van Gustafson na de rust volledig en dikte ze haar doelpuntentotaal met slechts vier stuks aan tot 21.

In de halve finales, die vrijdag op het menu staan, komen de Belgian Cats uit tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Frankrijk. Die kwartfinale staat later woensdag (18u) op het programma. In de andere tabelhelft verzekerde Australië zich al van een plek bij de laatste vier door Servië te kloppen met 85-67. De Australiërs bekampen in de halve finales Nigeria of de Verenigde Staten. De finale is voor zondagmiddag (15u30) voorzien op de slotdag van de Olympische Spelen, de wedstrijd om de bronzen medaille vindt vier uur eerder (11u30) plaats.

De Cats doen met een plek in de halve finales hoe dan ook beter dan drie jaar geleden in Tokio. Bij hun eerste deelname aan de Spelen eindigden de Cats als zevende, toen ze in de kwartfinales werden uitgeschakeld door Japan. Vorig jaar kroonden de Belgische basketbalvrouwen zich voor de eerste keer tot Europees kampioen door in de finale Spanje te kloppen met 64-58.

© BELGA

Elise Ramette leverde woensdag opnieuw een solide prestatie af in de kwartfinales van het basketbaltoernooi op de Olympische Spelen in Parijs. “We controleerden de wedstrijd van begin tot eind”, concludeerde de 25-jarige na de winst tegen Spanje.

De Vlaamse point-guard werd in de strijd gegooid om de afwezigheid van Julie Allemand vlak voor de Spelen op te vangen. Vooral tegen Japan zette ze een sterke prestatie neer, maar ook tegen Spanje liet ze zich opvallen.

“Verdedigend waren we erg agressief en we speelden goed aanvallend basket. Maar we weten ook dat het tegen een team van dit niveau nooit over is. Het was belangrijk om 40 minuten lang het tempo hoog te houden”, klinkt het. “Natuurlijk probeerde Spanje terug te komen, maar ik had het gevoel dat we nog steeds de controle hadden, ook al kwam Spanje terug tot op 11 punten.”

“We moesten voorzichtig zijn, dat is waar, maar we hebben ons geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen. Wie had dat kunnen geloven? We spelen voor elkaar, samen, met zoveel energie voor ons land. Het is echt ongelooflijk.”

© BELGA

De Belgische topprestatie deed kapitein Emma Meesseman glunderen. “Alle meisjes mogen nu trots zijn op zichzelf, want dit is historisch”, stak ze van wal. “Iedereen heeft bijgedragen aan de zege, dat is wat ze zo mooi maakt. Wie had gedacht dat we na onze slechte toernooistart nog in de halve finales zouden staan?”, klonk het nog.

De Cats hadden nagenoeg de hele wedstrijd controle over hun Spaanse tegenstandsters, die tegen het einde van het duel wel nog kwamen opzetten. “We moesten erg voorzichtig zijn, want Spanje was tegen China en Puerto Rico eerder in het toernooi al teruggekomen van een achterstand. We konden niet nonchalant worden, maar moesten blijven spelen zoals we bezig waren. Ik heb vandaag genoten van ons spel. Ook de steun van het publiek deed deugd”, zei Meesseman nog.

Nadat de Belgen zich woensdagnamiddag vlot plaatsten met 79-66-winst in de kwartfinales tegen Spanje, bleken Les Bleus met 84-71 te sterk voor toernooirevelatie Duitsland.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier