Belgian Cats gemotiveerd voor match om brons tegen Australië: “Krijgen nieuwe kans”

© BELGA

De Belgian Cats gaan zondag (11u30) op zoek naar een eerste medaille op een globaal toernooi in de wedstrijd om het olympisch brons tegen Australië in Bercy.

De Cats wisten op Europees niveau al drie keer eremetaal te behalen. In 2017 en 2021 behaalden ze brons, vorig jaar werden ze in het Sloveense Ljubljana Europees kampioen.

“We hebben opnieuw ons karakter getoond”, kwam Julie Vanloo terug op de halve finale tegen Frankrijk, waar de Cats na een moeilijk begin terugkwamen maar uiteindelijk toch moesten buigen. Vanloo wil nu naar “plan B” gaan. “Dat is de schoonheid van het basket, we hebben nu een nieuwe kans. Na de nederlaag tegen Duitsland hebben we ons een eerste keer herpakt. Tweede kansen zoeken is een beetje de rode draad doorheen ons toernooi. Dat hebben we mentaal als team gedaan. Ik hoop dat we onze geschiedenis op de Olympische Spelen kunnen afsluiten met een medaille.”

Australië kan dan weer voor de zesde keer in haar geschiedenis voor eremetaal gaan op de Spelen. Voor de laatste keer moeten we wel al terugkeren naar Londen 2012 (brons). Met de 43-jarige Lauren Jackson hebben de Australiërs een basketlegende in hun rangen. Jackson kan haar vijfde olympische medaille winnen.

In de finale strijden de Verenigde Staten en Frankrijk om het goud. De Amerikanen zijn op zoek naar hun tiende olympisch goud, en hun achtste op rij. Diana Taurasi kan haar zesde goud op rij winnen, wat een record in het basket zou zijn. Frankrijk behaalde brons in Tokio drie jaar geleden en zilver in Londen 2012.