Belgian Cats gaan strijdend ten onder tegen Verenigde Staten en moeten zondag hopen op mirakel: “Publiek eeuwig dankbaar”

Kyara Linskens, Emma Meesseman, Antonia Delaere en Nastja Claessens konden een nederlaag niet vermijden. © BELGA

De Belgische basketbalvrouwen hebben donderdag in hun tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen een 74-87-nederlaag geleden tegen de Verenigde Staten. De Cats verloren maandag ook hun openingsduel tegen Duitsland (83-69).

De Belgische vrouwen hielden in een sterk eerste kwart in Rijsel gelijke tred met Team USA (23-23). Antonia Delaere speelde op haar dertigste verjaardag een sterke partij.

Ook in het tweede kwart bleven de Belgische vrouwen met dynamisch basketbal de VS onder druk zetten. Die gingen daar wel steeds beter mee om en beëindigden de eerste periode met een 15-23-tussenspurt. Bij de pauze stond het 38-46.

Na rust naderden de Cats even tot 46-50. Ze sloten het derde kwart uiteindelijk winnend af (15-14), maar hadden veel energie verspeeld. In het laatste kwart sloegen de Amerikaanse vrouwen een beslissende kloof (21-27).

Breanna Stewart (26 ptn) en A’ja Wilson (23 ptn en 13 rebounds) toonden zich. Bij de Cats waren Emma Meesseman (24 ptn) en Antonia Delaere (16 ptn) de uitblinkers.

Veel steun

Emma Meesseman blonk andermaal uit bij de Belgian Cats. Ze stond maar liefst 38 minuten en 15 seconden op het veld en was goed voor 24 punten.
Emma Meesseman blonk andermaal uit bij de Belgian Cats. Ze stond maar liefst 38 minuten en 15 seconden op het veld en was goed voor 24 punten. © Belga

Emma Meesseman had het verlies tegen Duitsland op de olympische openingswedstrijd van de Cats nog niet helemaal verwerkt en vond het naar eigen zeggen moeilijk om zich op te laden voor de match tegen de VS, tot ze de sfeer in de zaal voelde. “Ik vond het moeilijk om de teleurstelling van maandag te vergeten, maar toen ik de Belgische fans zag en hoorde, veranderde dat en heb ik me voor tweehonderd procent kunnen geven. Ik ben het publiek voor eeuwig dankbaar”, klonk het.

“Ik heb de klik gemaakt dankzij hen”, zo reageerde Emma Meesseman op de persconferentie na de match van de Belgian Cats tegen de Verenigde Staten (74-87). De nationale vrouwenbasketbalploeg kon donderdagavond op ongelofelijk veel steun rekenen vanuit het publiek, in het stadion Pierre Mauroy in Rijsel.

Meesseman stond maar liefst 38 minuten en 15 seconden op het veld en was goed voor 24 punten, 4 rebounds, 3 assists en twee blocks. “Ik ben helemaal leeggezogen, maar dit is wat ik wilde, terugkeren naar de kleedkamer met het gevoel mijn plicht te hebben gedaan en niet met een spijtgevoel.”

Tevreden bondscoach

Bondscoach Rachid Meziane was tevreden met wat zijn ploeg op het parket bracht, maar toch heersten ook gemengde gevoelens.
Bondscoach Rachid Meziane was tevreden met wat zijn ploeg op het parket bracht, maar toch heersten ook gemengde gevoelens. © Belga

“Na de teleurstelling van maandag tegen Duitsland was het niet makkelijk om te reageren, maar we hebben wel karakter getoond”, stelde bondscoach Rachid Meziane. “We toonden dat we onze voet naast die van het beste team ter wereld konden zetten. Ik heb wel gemengde gevoelens, want we verliezen en dat is nooit makkelijk. Maar er waren wel tekenen van beterschap. Ik heb het gevoel dat we er nog zin in hebben. Het stelt me in ieder geval gerust dat we getoond hebben dat we dit nog op de mat konden leggen.”

Meziane was de talrijk opgekomen Belgen in Rijsel ook dankbaar. Er waren 25.055 toeschouwers, onder wie zo’n 17.500 Belgen. “Ik hoop dat ze fier zijn op ons, we hebben alles gegeven. En ik hoop dat ze er zondag ook massaal zullen zijn en dat ze nog in de kwalificatie geloven. Het publiek heeft ons boven onszelf doen uitstijgen. Dit was magisch en uniek.”

Zondag tegen Japan

De Belgian Cats deden na afloop van de wedstrijd de Viking Clap om de Belgische fans te bedanken voor hun steun.
De Belgian Cats deden na afloop van de wedstrijd de Viking Clap om de Belgische fans te bedanken voor hun steun. © Belga

In de tussenstand in groep C blijven de Belgische vrouwen derde, met twee punten. De VS en Duitsland bezetten met elk vier punten de eerste twee posities. Zij zijn al zeker van hun ticket voor de kwartfinales. Duitsland won eerder donderdag ook zijn tweede pouleduel, met 75-64 van Japan.

Zondag volgt de slotspeeldag van de poulefase. De Cats treffen dan om 11 uur Japan, om 17.15 uur is er Duitsland-VS. De Belgische vrouwen moeten winnen om nog kans te maken op een plaats in de kwartfinales. De top twee in elk van de drie poules en de twee beste derdes stoten door naar de laatste acht.

De Amerikaanse basketbalvrouwen zijn torenhoog favoriet om opnieuw de olympische titel te veroveren. Het zou hun achtste olympisch goud op rij zijn, hun tiende in totaal. Ze verloren geen enkele wedstrijd op de Spelen meer sinds 1992.