Vijf medailles, ‘t zou zomaar eens kunnen: historisch EK atletiek voor West-Vlaanderen in de maak?

Indoorwereldkampioen Alexander Doom mikt op drie EK-medailles: op de 400m, op de 4x400m en op de gemengde 4x400m. © BELGA
Tom Vandenbussche

Vandaag (vrijdag) trekt het Europees kampioenschap atletiek zich in Rome op gang. Zes dagen topsport van de hoogste plank kunnen onze provincie vijf (!) medailles opleveren, met dank aan Alexander Doom (27), Michael Obasuyi (24), Helena Ponette (24) en hun aanwezigheid in de drie Belgische estafetteteams: de 4x400m bij de heren (Belgian Tornados), de 4x400m bij de dames (Belgian Cheetahs) en de gemengde 4x400m. Minder dan twee maanden voor de Spelen zijn alle ogen gericht op een West-Vlaams feestje in Italië. Een chronologische vooruitblik.

Vrijdag 7 juni

– 9.35 uur of 10.55 uur: kwalificaties discuswerpen (met Philip Milanov)

– 10.40 uur: ronde één 110m horden (met Michael Obasuyi)

– 21 uur: finale discuswerpen

Met zijn 63m90 in Marseille (22 mei) trekt Philip Milanov (32) met de 29ste Europese prestatie van 2024 naar Rome. Zijn beste jaren – 2de WK 2015, 2de EK 2016 – liggen achter ons. In 2023 kende Milanov een heropflakkering (65m19), maar de finale halen zou al straf zijn.

– 22.20 uur: finale gemengde 4x400m

Op dag één kan het al prijs zijn in de finale van de gemengde 4x400m. Dit wordt dé generale repetitie voor de Spelen, want in Parijs lijkt de kans op Belgische eremetaal het grootst in de Mixed Relay. Op één voorwaarde: dat de beste 400m-lopers en -loopsters aantreden. Vooral de blessuregevoelige Cynthia Bolingo staat voor een moeilijke keuze, maar op dit EK is er geen keuzestress: Bolingo loopt niet individueel. De andere Belgen zijn Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Helena Ponette en Naomi Van den Broeck. “Bij een estafette heb je nooit 100 procent zekerheid over het niveau van de anderen”, zegt Dooms trainer Philippe Gilson. “Cynthia is pas vorige week opnieuw beginnen te trainen, vertelde haar trainster me. Het is een groot vraagteken of ze zal lopen en, zo ja, welk niveau ze zal halen. Met alle respect voor de anderen, maar als Cynthia haar beste niveau haalt, scheelt dat één tot twee seconden.” Ponettes trainer Koen Bellemans knikt. “Als de twee beste heren en dames lopen, zijn de medaillekansen groot. Dan doen we zelfs mee met de wereldtop. Op dit EK moet het podium de ambitie zijn.”

“De 400m is het hoofddoel van Alexander. Dit is en blijft een individuele sport” Philippe Gilson, trainer van Alexander Doom

Zaterdag 8 juni

– 11.45 uur: ronde één 400m heren (Alexander Doom is vrijgesteld)

– 12.20 uur: ronde één 400m dames (met Helena Ponette)

– 20.38 uur & 22.18 uur: halve finale & finale heren 110m horden (ev. met Michael Obasuyi)

Eind 2023 kreeg Michael Obasuyi te horen dat zijn profcontract bij Sport Vlaanderen niet verlengd werd, maar sindsdien is er geen houden aan. Hij verbrak het Belgisch indoor- én outdoorrecord van Jonathan N’Senga en met 13”20 heeft Obasuyi de snelste jaartijd van alle EK-deelnemers. “Maar we gaan niet mee in die favorietenrol”, benadrukt zijn trainer Patrick Himschoot. “De concurrentie is heel sterk. Laten we eerst voor de finale gaan en dan zien we wel wat daarin gebeurt.” Obasuyi: “Er zijn acht tot negen atleten in staat om een tijd van 13”20 te lopen. Vier of vijf van hen kunnen dat elk weekend. Zij zullen volgens mij de finale halen en ik ben één van hen.”

Michael Obasuyi wil minstens de finale op de 110m horden lopen. Een medaille is mogelijk.
Michael Obasuyi wil minstens de finale op de 110m horden lopen. Een medaille is mogelijk. © BELGA

Zondag 9 juni

– 20.05 uur: halve finale 400m dames (ev. met Helena Ponette)

Helena Ponette verschijnt met de 18de tijd aan de start. Topfavoriete is Femke Bol. “Vorig jaar liep Helena haar pr in augustus, nu al eind mei. Dat toont dat er veel marge is”, meent Koen Bellemans. “De halve finale moet het doel zijn, maar als alles in zijn plooi valt, is een finale niet uitgesloten.”

– 20.38 uur: halve finale 400m heren (met Alexander Doom)

Maandag 10 juni

– 21.40 uur: finale 400m heren (ev. met Alexander Doom)

Begin maart werd Alexander Doom wereldkampioen indoor op de 400m én 4x400m. In mei verbeterde hij twee keer zijn pr. In Ostrava (44”44) strandde hij op een zucht van het Belgische record van Jonathan Borlée. in Europa liep alleen Matthew Hudson-Smith (44”07) dit jaar al sneller. De Brit laat het EK echter aan zich voorbijgaan. Charles Dobson (44”46) wordt nu de gevaarlijkste klant. “Dit is Alexanders hoofddoel”, benadrukt Philippe Gilson. “Het is en blijft een individuele sport. Hij heeft een sterke finish en is zich daar bewust van. Dat heeft hij vorige week in Ostrava nogmaals bewezen tegen Gardiner. Hij moet zelf een zo goed mogelijke race lopen, want op de anderen heb je geen impact. De avond van het Europese record van Hudson-Smith stuurde ik hem nog een berichtje. Hij antwoordde meteen: ik zal morgen nog wat harder trainen. (glimlacht) Alexander is er mentaal klaar voor.”

– 21.50 uur: finale 400m dames (ev. met Helena Ponette)

Dinsdag 11 juni

– 10.45 uur: ronde één 4x400m heren (ev. met Alexander Doom)

– 11.15 uur: ronde één 4x400m dames (ev. met Helena Ponette)

– 12.30 uur: ronde één 4x100m dames (met Rani Vincke)

Op het WK Relays konden de Belgian Rockets zich voor de Spelen kwalificeren. Op dit EK kunnen Delphine Nkansa, Elise Mehuys, Janie De Naeyer, Lotte Van Lent, Rani Rosius en Rani Vincke (24) een van de twee resterende plaatsen bemachtigen. “Het is een kleine kans, maar ze is er”, vertelt Vinckes trainer Patrick Himschoot. “Op dit moment bedraagt hun beste tijd 43”17. Er is een tijd van 43”03 nodig. In theorie kan het dus, maar er zijn nog andere landen die zich willen kwalificeren.” Interessant om te weten: Manon Depuydt (27) is momenteel Belgiës zevende beste 100m-loopster. “Na jarenlang blessureleed is Manon weer op niveau”, vertelt haar trainer Philippe Gilson. “Onlangs liep ze met 11”64 zelfs sneller dan enkele meisjes die naar het EK gaan. Als ze eind juni een goed BK loopt en een pr loopt, kan Manon zich bij de zes beste Belgische meisjes scharen. En wie weet kan ze dan zelfs naar Parijs. Wie weet…”

Helena Ponette kan een medaille behalen met de 4x400m en gemengde 4x400m.
Helena Ponette kan een medaille behalen met de 4x400m en gemengde 4x400m. © BELGA

Woensdag 12 juni

– 21.06 uur: finale 4x400m heren (ev. met Alexander Doom)

De Belgian Tornados, met naast Doom, Sacoor en Vanderbemden ook Christian Iguacel, Daniel Segers, Dylan Borlée en Florent Mabille, kunnen hun rijkgevulde erelijst nog wat meer spijzen. Op hun palmares: 8x goud (2x WK indoor, 3x EK outdoor, 3x EK indoor), 3x zilver (1x WK indoor, 1x EK outdoor, 1x EK indoor) en 5x brons (2x WK outdoor, 1x WK indoor, 1x EK outdoor, 1x EK indoor). Gilson: “Ik hoop dat Alexander vrijgesteld wordt voor de reeksen. Zelfs zonder hem moeten ze makkelijk de finale kunnen halen. Zonder tegenslag is de kans op EK-goud heel groot.”

– 21.19 uur: finale 4x400m dames (ev. met Helena Ponette)

De Belgian Cheetahs, met naast Bolingo, Ponette en Van den Broeck ook Camille Laus, Imke Vervaet en Liefde Schoemaker wachten op hun eerste medaille. Bellemans: “Je kan er geen datum op plakken, maar je voelt dat er iets aan het gebeuren is. Op dit EK al? De concurrentie is groot. De Nederlanders, Britten en Ieren zijn hard bezig met de 4x400m. Het zal kort bij elkaar liggen, maar de kans is er. Een stokje is snel gevallen en een botsing is vlug gebeurd.”

– 22.38 uur: finale 4x100m dames (ev. met Rani Vincke)