Oostends echtpaar kroont zich tot Belgisch marathonkampioen: “Omstandigheden waren perfect”

Het Oostendse echtpaar Michel Wynsberghe en Nel Van Damme is Belgisch masterkampioen op de marathon. © ACR
Redactie KW

Michel Wynsberghe en zijn echtgenote Nel Van Damme, beiden lid van Hermes Club Oostende, verzekerden zich op het voorbije Belgisch kampioenschap marathon in Eindhoven van de titel in hun leeftijdscategorie bij de masters. “Dat wij als echtpaar een podiumplaats behaalden is wellicht een unicum, net als twee winnaars van dezelfde atletiekclub.”

Nel Van Damme schitterde in de categorie +45 met een persoonlijk record van 2 uur 57 minuten en 50 seconden, wat haar naast de Belgische titel de 15de plaats opleverde in de algemene rangschikking van de 9.000 dames. In Eindhoven waren 38.000 deelnemers. Het is een heel vlak parcours, goed voor Belgen die een snelle tijd willen lopen. Daar kan dat, meer dan bijvoorbeeld in Brugge, Antwerpen of Brussel.

Veel wind

“De omstandigheden waren perfect, een ideale looptemperatuur, zij het wel met veel wind”, opent Nel. “Ik liep met een heel goed gevoel en focuste mij op de pacer of de persoon met de vlag van drie uur. De laatste drie kilometer heb ik nog aan vier minuten per kilometer kunnen doen. Bij aankomst was ik zeer tevreden over mijn tijd. Dat ik Belgisch kampioen werd vernam ik pas een uur later .”

De federatie huurt nabij de aankomst een gebouw waar de Belgische atleten samenkomen, de medailles uitgereikt worden en er Belgische bieren en snacks te verkrijgen zijn. “Ze maken er wel hun werk van. Nadien was er een gezellig samenzijn en voor ons een biefstuk-friet met een frisse pint. Dat kon er nog in”, glimlacht Michel die voor de tweede keer goud behaalde op die afstand bij de masters.

800 meter

“Boven de 50 en 60 jaar zie je alsmaar de tijden verbeteren. Er zijn ook meer deelnemers. Eerder dit jaar werd ik Belgisch kampioen op de 800 meter. Ik begon daarna met uithoudingstraining in de hoop deze marathon te winnen. Bij het zien van de tijden van de voorbije jaren wist ik welke tijd ik voor ogen had en ik heb mij daarop gericht. Ik hield voortdurend mijn tempo aan, net als aan eenzelfde hartslag.”

Michel Wynsberghe (65), zelfstandig kinesist en naast atleet bij HCO ook trainer, behaalde de overwinning bij de masters +65 met een tijd van 3 uur 13 minuten en 20 seconden. Zijn tweede Belgische marathontitel nadat hij vijf jaar geleden op zijn zestigste een eerste behaalde.

Conditie

“Ik loop niet meer om te verbeteren, maar vooral om mijn conditie te behouden. Mijn vrouw kan de lat wel nog iets hoger leggen. Zij kan nog ietsje vlugger op die afstand.”

Nel (46), verpleegkundige bij Kind en Gezin in Oostende, deed het voortreffelijk en had zelfs bij aankomst een voorsprong van veertien minuten op de tweede. “Dit is in zes jaar mijn derde Belgisch mastertitel, na Antwerpen nu voor de tweede keer in Eindhoven. ’s Winters zijn er de crossen, in de lente kiezen we dan meer voor snelheid om ons dan vanaf juli op de marathon te richten. Dankzij de trainingsschema’s van Michel. Zonder zou het niet lukken. Het is allemaal zeer goed opgebouwd en naar trainingsbelasting kijken we wat al of niet haalbaar is. We hebben nog een gezinsleven met twee kinderen. Alles dient in evenwicht te blijven.”

EK in 2025

Nel en Michel leerden elkaar niet kennen in de atletiek, maar na een babbel op café. “In het begin fietsten we veel, reden we samen mountainbikewedstrijden, strandraces en Michel deed ook aan veldrijden. Hij heeft zich dan opnieuw binnen Hermes geëngageerd en zo kozen we samen voor het lopen”, vertelt Nel die komende winter aan enkele crossen zal meedoen. “Dat is veelal samen met enkele andere leden van onze club. We kiezen dan vier of vijf wedstrijden uit. Daarna zou ik graag het BK halve marathon in Gentbrugge doen of Bashir’s Run begin maart volgend jaar. Het is een vlug parcours. Ook daar hoop ik mijn tijd scherper te stellen.”

Michel knikt: “In 2025 is er voor de eerste keer een Europees kampioenschap op de weg, 10 kilometer, de halve en volledige marathon. Ook daar gaan we ons op richten. Er is ook een club- en landenklassement voorzien. Voordien ligt mijn focus indoor, op de 800 meter.” (Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier