Nacht van Vlaanderen in Torhout breekt met 9.500 deelnemers alle records

De indrukwekkende start van de 10 km Run Tom Compernolle met links vooraan in het blauw toekomstige winnaar Vincent Bierinckx en naast hem de tweede, Nicolaï Saké. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Nooit eerder namen zoveel mensen aan de Nacht van Vlaanderen deel als vorige vrijdag in Torhout. Met om en bij de 9.500 wandelaars en lopers brak het sportevenement alle records. Ook het weer zat mee. Het was een zalige lenteavond, ideaal voor zowel de deelnemers als de toeschouwers.

Voorzitter Dirk Verduyn van het organisatiecomité De Nacht is uiteraard heel tevreden met de massale opkomst, maar anderzijds beseft hij dat de wandel- en loophappening niet veel meer mag groeien om alles in goede banen te kunnen blijven leiden.

10.000 deelnemers wellicht de absolute limiet

“Wellicht is 10.000 deelnemers zo’n beetje de absolute limiet”, zegt Dirk. “We dienen uiteraard de net voorbije editie nog grondig te evalueren, maar het zou kunnen dat we volgend jaar, met uitzondering van de kortste afstanden, nog enkel met voorinschrijvingen werken. We willen dat de organisatie voor iedereen haalbaar blijft en dat de kwantiteit niet gaat wegen op de kwaliteit.”

De Nacht had voor het eerst een nieuwe startvolgorde voor de lopers en wandelaars bepaald en aan het parcours was er eveneens flink gesleuteld. Het was wennen, ook voor het publiek, de medewerkers en de ordediensten. Hier en daar zal de situatie in de toekomst wat bijgespijkerd moeten worden.

Schitterende prestatie van twee Torhoutenaren

In de 10 km Run Tom Compernolle werd het een spannende tweestrijd tussen Nicolaï Saké en Vincent Bierinckx. In het slot van de wedstrijd toonde laatstgenoemde zich de sterkste. Bierinckx won uiteindelijk in 29’38” met zeven seconden voorsprong op Saké. Daarna volgden Aaron Decloedt, Joris Keppens en Justin Mahieu.

In de halve marathon zegevierde Nathan Sevenois in 1u.08’34’. Hij klopte Tim Calliauw, Stefan Van den Broek, Milan Verschaeve en Xavier Rondas.

De marathon ten slotte werd in 2u.33’48” gewonnen door Matthias Sandra vóór Torhoutenaar Ward Debruyne (in 2u.33’52”) en Barthelemy Geldof. Nog een Torhoutenaar, Joury Gokel, finishte als vierde in 2u.39’19”. Vijfde werd Andy Rietmaeker. Twee Torhoutenaren voor eigen publiek in de top vijf: een schitterende prestatie.

Meer wandelaars dan lopers aan de start

Bij de dames was Imana Truyers de beste in de 10 km, Charlotte Van Laethem in de halve marathon en Mieke Dupont in de marathon. Opmerkelijk: de Torhoutse Jasmien Bruynooghe werd derde in haar allereerste marathon.

Dit jaar namen beduidend meer wandelaars dan lopers aan de Nacht deel. Ze stapten trajecten van naar keuze 10, 21, 42 of 100 km. Vooral de 100 km blijft een afstand die tot de verbeelding spreekt. Het parcours was traditioneel prachtig en zelfs al deden de voeten al eens pijn, het werd toch op de eerste plaats genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier