Michael Obasuyi (24) is terug na een jaar blessureleed, en vol vertrouwen: “In Parijs beter doen dan in Tokio”

Michael Obasuyi: “Het is nu aan mij om op het hoogste niveau competitief te zijn. (foto ACR)
Redactie KW

2023 was een blessurejaar, en daarbovenop werd zijn profcontract bij Sport Vlaanderen niet verlengd. Maar hordeloper Michael Obasuyi (24) uit Oostende toont veerkracht: hij werd Vlaams kampioen in zaal op de 60 meter, in een tijd waarmee hij naar het WK mag. En hij gelooft dat hij zich op de 110 meter kan kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. “Ik ga daar beter doen dan op de Spelen in Tokio.”

Michael Obasuyi, die al een tijd in Gent woont en traint, flitste in de finale van de 60 meter horden op het Vlaams kampioenschap naar de titel, in 7”60. Dat is twee honderdsten sneller dan de limiet voor het WK indoor in Glasgow. De hordeloper van Olympic Essenbeek Halle (OEH) liep vorig weekend op die afstand in het Franse Liévin 7”61. Zijn besttijd op die afstand blijft dus 7”58, gelopen in Belgrado in maart 2022.

Dit weekend is er het Allianz BK A. C. in Louvain-la-Neuve. Daar krijgt Obasuyi een nieuwe kans om zijn besttijd te verbeteren en aan te tonen dat hij na het verliezen van zijn profcontract bij Sport Vlaanderen nog niet is afgeschreven.

“Dat mijn profcontract niet werd verlengd, was een wake-upcall”

“Ik vernam eind november dat mijn contract er niet meer lag. Het stopzetten zal mij de komende maanden niet negatief beïnvloeden. Het gaat snel in topsport. Het kan stoppen, snel veranderen. Voor mij was het een soort wake-upcall. Het heeft mij de voorbije maanden vooral geholpen om dat ene procentje harder te proberen te werken, en dat blijkt nog te lukken ook.”

Na je Belgische titel outdoor in Brugge ging het in stijgende lijn.

“De afgelopen twee seizoenen waren enorm uitdagend. Door een tiental vrij zware blessures heb ik nooit mijn beste niveau gehaald. Naar het einde van vorige zomer begon dat stilaan te komen, en midden september liep ik dan mijn beste tijd in twee jaar. Ik heb het gevoel dat ik nu meteen op dat niveau gestart ben. Dat is veelbelovend. Ik hoop dit jaar veel meer gespaard te blijven van blessures, zodat ik mijn beste niveau kan halen en dat op wedstrijden kan laten zien.”

Je bent mentaal sterk genoeg, ook na zo lang te hebben stilgelegen?

“Er waren momenten van twijfel. De laatste weken merk ik dat ik in goede vorm steek. Die Vlaamse titel zat er wel aan te komen, maar ik had niet verwacht dat ik meteen die WK-limiet ging lopen. Het is nu de bedoeling naar mijn beste niveau te groeien. Hopelijk kan ik dat zo snel mogelijk laten zien.”

Mits de nodig steun.

“Die is er altijd, binnen de hele kring. Van mijn coach Patrick Himschoot, tot mijn fysio en ouders. Ik heb een heel sterk team achter mij staan. Zij zijn altijd in mij blijven geloven. Op dat gebied kan ik zeker niet klagen. Ook in dit olympisch jaar. Ik heb er het volle vertrouwen in dat ik beter ga kunnen doen dan in 2021. (Op de Olympische Spelen in Tokio eindigde hij als zesde in zijn reeks op de 110 meter horden, red.)

En hoe zit het financieel, na die stopzetting van het topsportcontract?

“Ik heb het geluk dat ik met Actemium en Axians fantastische sponsors heb. Die steunen mij sedert begin 2021. Nog vóór ik mij had geplaatst voor Tokio. Die ondersteuning loopt tot na de Spelen in Parijs. Dankzij mijn sponsors moet ik mij nu geen zorgen maken. Dat is een enorme luxe. Door een beslissing van de overheid en de federatie kan je situatie snel veranderen. Op zo’n moment is het belangrijk dat je dan op andere middelen kan terugvallen. Tot Parijs kan ik het A-plan volgen, zonder aanpassingen te moeten doen.”

Als atleet blijf je geloven, dromen. Je hebt dat nodig om doelen te stellen?

“Als ik naar een training ga, is dat om de Spelen te halen én daar ook goed te zijn. Het gaat mij er nu om op het hoogste niveau competitief te zijn. Ik denk dat ik dat in mij heb en er klaar voor ben. We zijn voortdurend professioneel bezig.”

En op de world ranking sta je er niet slecht voor.

“Ik hoop deze winter nog extra punten te verdienen. In de zomer is er eerst het EK in Rome. Eigenlijk wil ik er heel graag rechtstreeks de limiet lopen. Die staat op 13”28, dat is vier honderdsten onder mijn persoonlijk record, in juni 2021. Ik ben nu absoluut beter dan toen ik die tijd liep. Het moet er natuurlijk uitkomen, maar de kansen zullen er zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier