Kenneth Brouckmeersch neemt deel aan de 6Days Race Belgium: “Eten en lopen, 22 uur per dag”

Kenneth Brouckmeersch neemt net als streekgenoot Matthieu Bonne deel aan de 6Days Race Belgium. © gf
Redactie KW

Ultraloper Kenneth Brouckmeersch neemt binnenkort deel aan de 6Days Race Belgium waar zijn streekgenoot Matthieu Bonne tijdens zes dagen lopen een nieuw wereldrecord wil vestigen. “Matthieu vroeg mij om mee te doen en zoiets hoef je me geen twee keer te vragen”, zegt Kenneth.

De 6Days Race Belgium is uniek. Het is voor de eerste keer dat het in ons land georganiseerd wordt. “Daarom heb ik ook meteen ingestemd om mee te doen. Naast Matthieu en ikzelf zijn er nog twee andere lopers”, weet Kenneth Brouckmeersch.

Er wordt op zondag 24 maart om 16 uur gestart op de 400 meter piste van Molenkouter in Merelbeke met de bedoeling zes dagen later op zaterdag 30 maart om 16 uur te stoppen. Matthieu Bonne gaat de uitdaging aan om het 20 jaar oud wereldrecord te verbreken. In zes dagen wil hij 1.038 kilometer afleggen, dat is 1,2 kilometer meer dan het huidige wereldrecord, op naam van de ondertussen 68-jarige Griek Yiannis Kouros. Kenneth wil in die zes dagen tevens zoveel mogelijk kilometers afleggen. Zij het niet om een record te verbreken. “Dat is niet mijn ambitie. Ik ben een ultraloper. Ik aanvaard veel kilometers. Mijn grootste doel is die zes dagen uitlopen. Dat zou al heel mooi zijn. Als alles naar wens verloopt wil ik boven de 800 kilometer finishen”, klinkt het ambitieus.

Kenneth weet nog maar een kleine maand dat hij aan de 6Days Race gaat deelnemen. Het vraagt toch één en ander qua voorbereiding. “Eigenlijk was ik al volop bezig richting het BK 24 uur. Samen met de coach ben ik beginnen schakelen, naar vier, zes of meer uren training. Tevens op de piste om het in die zin een beetje gewend te worden”, vertelt hij.

Kwaaltjes en pijntjes

Kenneth werkt bij de gemeente Bredene en maakt dus nu nog meer tijd vrij voor zijn nieuwe uitdaging. Vorige zaterdag trok hij bijvoorbeeld naar Duin en Zee in Oostende voor een pistetraining van tien uur. “Qua lopen zit het goed. Ook fysiek. Er gaan sowieso kwaaltjes en pijntjes ontstaan. Het grootste obstakel voor mij, net als bij Matthieu, die dat zelf ook aanhaalt, wordt het tekort aan slaap. Slaapdeprivatie heb je niet in de hand. Dat is het onbekende. Mijn doel is wel om ’s nachts twee uur te slapen. Voor het overige: eten en lopen, 22 uur per dag.”

“Ik heb geen idee hoe ik zal reageren, maar ik word goed opgevolgd”

De ultraloper deed in 2021 mee aan de Marathon Des Sables. Vorig jaar liep hij voor de tweede keer de mythische Spartathlon. Hij bereikte in tegenstelling tot in 2022 de finish. De opdracht was 246 kilometer, van Athene naar Sparta lopen. Kenneth deed dat in ruim 33 uur. “Dat was zonder slaap. In die zin weet ik hoe ik mij op die eerste 35 uur kan voorbereiden. Wat er nadien gebeurt, laat ik op mij afkomen. Ik heb geen idee hoe ik zal reageren.”

De begeleiding bij zo’n gigantisch avontuur van zes dagen is enorm belangrijk. Kenneth heeft Benny Fischer als coach. Er is nu ook iemand die hem steunt qua voeding. “Dit dient volledig op punt te staan. Mijn voedingsplan is in de maak. Daarnaast is er een kinesist en een osteopaat. Er zijn tijdens de zes dagen ook massages voorzien.” De naar Oostende verhuisde Bredenaar is dus goed omringd. Hij kan tevens rekenen op de steun van familie en vrienden. “Dat is enorm belangrijk. Want alleen lukt het niet. Elk uur wil ik minstens één iemand als crew aanwezig hebben. Ik heb een tabel opgemaakt en het is mij verbazend goed gelukt om die vol te krijgen. Zodat iemand mij moreel en mentaal kan steunen, iets te eten aanreiken, want op een bepaald moment denk je niet meer helder. In die zin wordt een heus schema uitgewerkt.”

Geen goed doel

Velen doen een dergelijk initiatief voor een goed doel. Voor Kenneth lukte dat niet meer. “Die datum is te kortbij om alles rond te krijgen. Ik heb in het verleden al voor goede doelen gelopen. Er kruipt daar enorm veel tijd in. Je dient dat een heel eind op voorhand aan te kondigen als je wil dat het iets opbrengt. Ik wil nu in de eerste plaats alles voor mezelf op punt zetten, zodat ik met een goed gevoel aan die zesdaagse kan beginnen.” (Alain Creytens)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier