Helena Ponette en Belgian Cheetahs met snelste verliezende tijd naar finale 4x400m

In het Stade de France liepen Hanne Vlaes, Imke Vervaet, Camille Laus en Helena Ponette uit Oostende naar een tijd van 3:24.92, goed voor de vierde plaats in de eerste van twee reeksen. © Belga

De Belgian Cheetahs hebben zich vrijdagochtend geplaatst voor de finale van de 4×400 meter aflossing op de Olympische Spelen in Parijs. In het Stade de France liepen Hanne Vlaes, Imke Vervaet, Helena Ponette uit Oostende en Camille Laus naar een tijd van 3:24.92, goed voor de vierde plaats in de eerste van twee reeksen. Daarmee plaatsten de Belgische aflossingsvrouwen zich met een van de twee snelste verliezende tijden voor de finale.

Claes ging in baan vier als eerste Belgische van start en gaf als vijfde het stokje door aan Vervaet. Zij schoof maar liefst drie plaatsjes op en gaf het stokje op haar beurt door aan Laus. Zij deed aan plaatsbehoud en lanceerde Ponette als tweede. Die kon Frankrijk en Groot-Brittannië uiteindelijk niet van zich afhouden en finishte in een tijd van 3:24.92 ruim twee seconden boven het huidige Belgische record (3:22.12). De overwinning in de eerste reeks ging uiteindelijk naar de Verenigde Staten in een tijd van 3:21.44.

Even bang afwachten

De Cheetahs moesten door hun vierde plaats bang afwachten voor de tweede halve finale, waar Jamaica in exact dezelfde tijd als België de zege meegraaide. Ook Nederland, Ierland en Canada plaatsten zich voor de finale, die morgen/zaterdag (21u14) op het programma staat.

Drie jaar geleden in Tokio nam de Belgische 4×400 meter bij de vrouwen voor het eerst in meer dan veertig jaar deel aan de Olympische Spelen. Laus, Vervaet, Naomi Van Den Broeck en Paulien Couckuyt plaatsen zich toen voor de olympische finale en werden uiteindelijk zevende. Eerder dit seizoen werden ze vierde op het WK indoor en negende op de World Relays en pakten ze brons op het EK in Rome.