België grijpt met Alexander Doom en Helena Ponette net naast medaille in 4×400 meter mixed relay: “Dubbel gevoel”

Naomi Van den Broeck, Jonathan Sacoor, Alexander Doom en Helena Ponette (v.l.n.r.) net na de wedstrijd (Belga/Jasper Jacobs) © JASPER JACOBS

Het Belgische kwartet is vrijdagavond op het EK atletiek in Rome als vierde geëindigd in de finale van de 4×400 meter aflossing voor gemengde teams.

Jonathan Sacoor, Naomi Van den Broeck, Alexander Doom en Helena Ponette finishten in 3:11.03, een verbetering van het nationaal record (3:11.51). De Belgen leken lang op weg naar een medaille, maar in de laatste rechte lijn hield een ontketende Femke Bol het kwartet alsnog van eremetaal.

Ierland haalde het in 3:09.92 voor Italië (3:10.69) en Nederland (3:10.73).

Het onderdeel werd voor het eerst georganiseerd op een EK atletiek, nadat het al bestond op het WK (sinds 2019) en de Spelen (sinds Tokio). Het was voor de gemengde aflossing de laatste grote test in aanloop naar de Olympische Spelen, waar de Belgen dromen van een podium.

“We hebben allemaal een hele goeie job gedaan en de instructies gevolgd”, zei Jonathan Sacoor, die als startloper fungeerde. “We zijn helemaal niet teleurgesteld. Uiteraard hadden we graag een medaille gepakt. Maar dit kampioenschap kwam te vroeg. Het grote doel is Parijs en dat is over twee maanden. De individuele vorm groeit en we zullen heel sterk zijn voor de Cheetahs, de Tornados. En we hebben het Belgisch record.”

Helena Ponette zag als slotloopster de Nederlandse vedette Femke Bol kort voor de streep nog voorbij flitsen. Daardoor greep Nederland en niet België het brons. Zij was dan ook veel minder gelukkig. “Het einde was heel moeilijk. Ik voelde de anderen komen. Ik heb er alles aan gedaan om zolang mogelijk weerwerk te bieden.”

Alexander Doom bracht als derde loper het Belgische team van plaats drie naar de leiding. “Uiteraard is het gevoel wat dubbel”, gaf de indoorwereldkampioen toe. “We hadden graag een medaille gewonnen maar we halen ook een record, dat is niet slecht voor een eerste wedstrijd met dit team. Ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd. Ik wist dat ik heel snel moest gaan om een gat te slaan. Ik denk dat ik mijn taak heb volbracht (hij liep 44.16, red.). Jammer dat we op enkele meters strandden. Die medaille blijft een doel voor de Spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier