Belgian Cheetahs met Helena Ponette eindigen als zevende in finale 4×400 meter

© BELGA

De Belgian Cheetahs zijn zaterdagavond zevende geworden in de finale van de 4×400 meter aflossing bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Parijs. Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet, Hanne Claes en Helena Ponette finishten in een seizoensbeste van 3:22.40, het goud was voor de Verenigde Staten.

Van den Broeck, die voor de finale de plaats innam van Camille Laus, ging in baan twee als eerste Belgische van start en gaf als zevende het stokje door aan Vervaet. Zij schoof een plaatsje op en gaf het stokje op haar beurt door aan Claes. Zij verloor de zesde plaats alweer en lanceerde Ponette als zevende. Zij zorgde uiteindelijk voor een totaaltijd van 3:22.40, waarmee de Cheetahs een kleine drie tienden boven hun Belgische record bleven. Cynthia Bolingo, Laus, Ponette en Claes klokten op het EK in München in 2022 af in een tijd van 3:22.12.

De Amerikaanse vrouwen pakten uiteindelijk goud in een tijd van 3:15.27, waarmee ze amper een tiende boven het meer dan dertig jaar oude wereldrecord (3:15.17) bleven. Nederland (3:19.50) en Groot-Brittannië (3:19.72) snelden in nieuwe nationale records naar zilver en brons.

Drie jaar geleden in Tokio nam de Belgische 4×400 meter bij de vrouwen voor het eerst in meer dan veertig jaar deel aan de Olympische Spelen. Laus, Vervaet, Naomi Van Den Broeck en Paulien Couckuyt plaatsen zich toen ook voor de olympische finale en werden uiteindelijk ook zevende. Eerder dit seizoen werden ze vierde op het WK indoor en negende op de World Relays en pakten ze brons op het EK in Rome.