AVMO-meisjes slopen stokoud clubrecord op 4x200m: “De toekomst oogt rooskleurig”

Hanne Claus, Estelle Depypere, Caro Andries en Lonneke Callens verbeterden het 35 jaar oude clubrecord. (gf)
Redactie KW

Het atletiekseizoen wordt in september traditioneel afgesloten met de nationale aflossingskampioenschappen. AV Molenland was met vier teams aanwezig in het Oost-Vlaamse Oordegem en deed het daar erg goed. De mannen liepen op de 4x800m naar nationaal zilver, terwijl de vrouwen, met een piepjonge ploeg, achtste werden op de 4x200m en dat in een nieuw clubrecord.

AV Molenland heeft een traditie als het op estafettes aankomt. De mannen haalden vorig jaar nog goud op het BK 4x800m en ook dit jaar hebben ze er alles aan gedaan om hun titel te verlengen. Uiteindelijk strandde het team, bestaande uit Kevin De Grande, Emile Gesqueire, Dustin Debouver en Mattis Tanghe, deze keer op de tweede plaats. Een mooie prestatie voor de mannen en hun coach Kristof Haverbeke.

Minstens even knap is de prestatie van de Molenland-meisjes op de 4x200m. Hanne Claus, Estelle Depypere, Caro Andries en Lonneke Callens liepen in de reeksen een tijd van 1’45”87. Daarmee plaatsten ze zich niet alleen als achtste voor de finale, maar verbeterden ze ook het 35 jaar oude clubrecord dat met 1’46”45 nog op naam stond van Veerle Bouckaert, Ann Dhondt, Kathleen Callens en Els Van Coillie.

“Dat clubrecord was echt een doel op zich”, aldus trainer Matthew Bouckhuyt. “Toch had ik het op het BK niet onmiddellijk meer verwacht. Het is immers een zeer lang en zwaar seizoen geweest voor iedereen. De meisjes liepen maar liefst drie seconden sneller dan op het West-Vlaams kampioenschap. Het feit dat ze met die tijd ook de finale haalden, was de kers op de taart.”

“Hanne Claus heeft al een rijk gevuld palmares en ook Lonneke Callens haalde al nationale en Vlaamse medailles, maar voor atletes als Estelle Depypere en Caro Andries was dit toch wel heel speciaal. Hun eerste nationale finale is eigenlijk een bekroning voor al hun harde werk.”

“Bovendien mag je niet vergeten dat dit een zeer jong team is. Estelle, Lonneke en Caro zijn alle drie nog scholier. Er zit heel veel muziek in dit team en ze kunnen nog een heel stuk sneller.”

Leeftijdsverschil

In de finale liepen de meisjes uiteindelijk naar 1’47”08 en finishten daarmee als achtste. “Voor de meesten was het ook al de derde wedstrijd van de dag en de scherpte was er een beetje af”, gaat Matthew verder. “Toch vond ik dat ze in de finale een betere en completere wedstrijd gelopen hebben dan tijdens de reeksen.”

“Het geheim van dit team is eigenlijk de vriendschap tussen de meisjes. Er is een leeftijdsverschil tussen Hanne en de andere meisjes van het team, maar dat is geen enkel probleem. Integendeel zelfs. De jonkies kijken op naar Hanne en dat stimuleert hen om beter te worden. Aan de andere kant haalt ook Hanne energie uit de jeugdigheid van haar teamgenoten.”

Sterke lichting meisjes

Bij AV Molenland is er momenteel een heel mooie en sterke lichting scholieren meisjes. Ze konden zelfs twee onafhankelijke teams opstellen op de 4x100m en de 4x800m, en dat is behoorlijk uitzonderlijk.

“Er waren natuurlijk nog heel wat teams die op beide nummers ingeschreven waren, maar vaak moesten dan meisjes de beide afstanden lopen. De sterkte van AV Molenland is dat dit niet het geval was en dat we twee volwaardige en onafhankelijke teams konden opstellen.”

“De atletes Rihana De Craene, Lore Van Hecke, Heleen Lamont en Alison Debouver, die getraind worden door Kristof Haverbeke, liepen op de 4x800m naar een mooie vierde plaats en 10’02”74. Op de 4x100m liepen mijn atletes, Lonneke Callens, Estelle Depypere, Caro Andries en Jorun Claus, in de reeksen naar de veertiende plaats en een chrono van 52”29.”

“Met drie eerstejaars werden ze niet weggeblazen en eigenlijk is enkel Estelle een pure sprintster. Gezien de omstandigheden hebben ze het dan ook uitstekend gedaan. Volgend jaar is het doel om een finaleplaats te halen. Dat is volgens mij realistisch en de meisjes verdienen dat ook. De ultieme droom zou zijn om met het team mee te mogen doen aan het voorprogramma van de Memorial.”

Weinig jongens

Bij de jongens cadetten en scholieren was er geen enkel team van AV Molenland aanwezig en dat staat toch in schril contrast met de meisjes.

“Er zitten bij de jongens een aantal zeer sterke individuele talenten, maar bij een estafette heb je natuurlijk vier atleten nodig. We hebben echt nood aan wat extra sprinters bij de jongens. Maar er wordt werk van gemaakt. Nu gaat de riem er bij de meesten een beetje af, want het is een lang en zwaar seizoen geweest”, besluit Matthew.

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier