Andy Lefevere wint voor de zesde keer de Rally van Staden

Het winnende duo Andy Lefevere en Marc Noppe. © MARES DAVID MARES DAVID
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De dertiende editie van de Rally van Staden werd verreden onder een loden zon en de droge weersomstandigheden zorgden er voor dat er heel wat stof en zand op het parkoers lag. Dat deerde Andy Lefevere – genavigeerd door Marc Noppe – niet die voor de derde keer op rij de rally op zijn naam schreef.

Naar goede gewoonte nam Andy Lefevere een snelle start terwijl de andere R5 wagens zich zelf al snel buiten spel zetten. De Nederlander Richard Pex, genavigeerd door Roeselaarnaar Thijs Ozeel, verloor meer dan twee minuten met een lekke band rechtsvoor op de allereerste klassementsproef. Frank Mesure reed eveneens lek rechtsvoor en had zes minuten nodig om het wiel te wisselen. Enzo Ide tenslotte was zeer voorzichtig gestart voor zijn eerste rally met de Toyota Yaris GR en tevens zijn eerste wedstrijd in eigen streek.

Veel pech

Zo leek het een strijd te worden tussen Andy Lefevere en de snelle Mitsubishi’s van Kurt Boone, Chris Van Woensel en Frederik Lerminez. Maar ook de Mitsubishi’s bleven niet van pech gespaard. Chris Van Woensel, genavigeerd door Rik Snaet uit Staden, verloor al na enkele kilometers de vijfde versnelling en besloot op te geven om verdere schade te vermijden. Kurt Boone kon tijdens de eerste omloop niet voluit gaan door motorstoringen. Voor de tweede omloop was het probleem opgelost maar ondertussen was de voorsprong van Lefevere te groot en moest hij zich tevreden stellen met de tweede plaats. Frederik Lerminez verdween tijdens de derde omloop van het toneel toen hij een boordsteen raakte en het voorwiel beschadigde. Zo kwam Paul Lietaer op de derde plaats, maar toen het podium in zicht was begaf de achterbrug van de Opel Ascona 400 en was de opgave een feit.

Na een knappe remonte ging de resterende podiumplaats uiteindelijk naar Richard Pex die duidelijk klaar is voor de komende Omloop van Vlaanderen. Enzo Ide debuteerde voor eigen publiek met de Toyota Yaris GR van PTR en lag lange tijd op de vierde plaats maar een straftijd van één minuut deed hem terugvallen naar de zesde plaats. De vierde plaats ging in extremis naar de plaatselijke jonge belofte Jonas Dewilde die de rest van de Stellantis Cup kwam voorbereiden. Thierry Cokelaere was de snelste van de BMW’s met zijn vijfde plaats en de garagehouder uit Oostrozebeke lijkt eveneens klaar voor de volgende rally van de M-Cup , de Omloop van Vlaanderen.

Bij de historics ging de zege dus niet naar Paul Lietaer maar wel naar Nick Toorré uit Beitem die tijdens de eerste omloop zonder turbodruk rond reed maar nadien een mooie remonte maakte naar de achtste plaats algemeen. In de Divisie 1&2 stond er opnieuw geen maat op Stefaan T’Joens die zijn Mitsubishi Lancer Evo X naar de twaalfde plaats algemeen stuurde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier