Zeilers Lefebvre en Heuninck sluiten eerste dag in 49er FX-klasse op dertiende plaats af

Zeilers Yannick Lefebvre en Jan Heuninck staan zondag na drie regatta's op een gedeelde dertiende plek in de 49er FX-klasse op de Olympische Spelen. © AFP

Zeilers Yannick Lefebvre uit Oostende en Jan Heuninck staan zondag na drie regatta’s op een gedeelde dertiende plek in de 49er FX-klasse op de Olympische Spelen. Daarmee ligt het Belgische duo niet volledig op koers voor de medalrace, die voorbehouden is voor de top tien aan het einde van de twaalf reguliere regatta’s.

Lefebvre en Heuninck begonnen met een twintigste en negentiende plek zwak aan hun eerste twee regatta’s, maar maakten hun achterstand op de top tien grotendeels goed door vijfde te eindigen in de derde regatta.

Omdat het slechtste resultaat niet wordt meegerekend in het klassement, hebben Lefebvre en Heuninck 24 punten aan het einde van de eerste dag. Daarmee delen ze de dertiende plek samen met de Britten James Peters en Fynn Sterritt en het Kroatische duo Sime Fantela en Mihovil Fantela. De Nieuw-Zeelandse heren Isaac McHardie en William McKenzie sloten de eerste dag af als leiders met vier punten. De Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove en de Uruguayanen Hernan Umpierre en Fernando Diz liggen op koers voor de andere medailles.

Twaalf regatta’s

Er vinden in totaal twaalf regatta’s plaats aan de kust van Marseille. Na elke regatta worden punten toegekend op basis van de volgorde aan de finish. De tien boten met de minste punten aan het einde van de twaalf regatta’s kwalificeren zich voor de medalrace. Die medalrace, die komende donderdag (1 augustus) op het programma staat, levert dubbele punten op.

De 35-jarige Lefebvre nam al eens eerder deel aan de Olympische Spelen. In Rio in 2016 eindigde hij samen met Tom Pelsmaekers op een zeventiende plek. De 24-jarige Heuninck beleeft in Parijs zijn vuurdoop op de Spelen.