Zeilduo Lefebvre-Heuninck zakt naar zeventiende stek in 49er

© BELGA

Zeilers Yannick Lefebvre en Jan Heuninck zijn dinsdag van de zestiende naar de zeventiende stek gezakt in de 49er-klasse op de Olympische Spelen in Parijs. Daarmee ligt het Belgische duo niet op koers voor de medalrace, die voorbehouden is voor de top tien aan het einde van de twaalf reguliere regatta’s.

In de eerste regatta van de dag, de zevende in totaal, werden onze landgenoten veertiende. In regatta acht en negen finishten ze vervolgens respectievelijk op de zeventiende en negentiende plaats. Met een nettototaal van 111 punten staan ze pas op de zeventiende plaats – op een totaal van twintig deelnemers – en met nog slechts drie regatta’s te gaan lijken ze een streep te moeten maken over de medalrace.

De leiding kwam dinsdag in handen van de Spanjaarden Diego Botin le Chever en Florian Trittel Paul, met 35 punten. Dat zijn er elf minder dan de Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove. De Nieuw-Zeelanders Isaac McHardie en William McKenzie zakten van de eerste naar de derde plaats.

Er vinden in totaal twaalf regatta’s plaats aan de kust van Marseille. Na elke regatta worden punten toegekend op basis van de volgorde aan de finish. De tien boten met de minste punten aan het einde van de twaalf regatta’s kwalificeren zich voor de medalrace. Die medalrace, die donderdag op het programma staat, levert dubbele punten op.

De 35-jarige Lefebvre nam al eens eerder deel aan de Olympische Spelen. In Rio in 2016 eindigde hij samen met Tom Pelsmaekers op een zeventiende plek. De 24-jarige Heuninck beleeft in Parijs zijn vuurdoop op de Spelen.

“We vonden het erg moeilijk om te bepalen wat er vandaag fout ging en welke strategie we moesten volgen”, zeiden de twee Belgische zeilers na afloop. “Opnieuw speelden erg onvoorspelbare omstandigheden een rol. We gingen goed van start, maar daarna ging het mis. Bovendien hadden we weer technische problemen en zaten we vrij lang vast.”

Lefebvre wil de lichte blessure aan zijn knie alvast niet als excuus gebruiken. “Dat is niet ernstig. Wat teleurstellender is, is onze dag. Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe we de regatta’s beter kunnen aanpakken. Het is een beetje frustrerend. We verwerken het en morgen beginnen we weer aan de laatste 3 races.”

Met een nettototaal van 111 punten staan ze pas op de zeventiende plaats – op een totaal van twintig deelnemers – en met nog slechts drie regatta’s te gaan lijken ze een streep te moeten maken over de medalrace. “We gaan proberen om met een goed gevoel te eindigen en er in ieder geval een beetje van te genieten, ondanks dat dit geen prettige omstandigheden zijn om in te zeilen”, concludeerde de 35-jarige Lefèbvre, die in Rio in 2016 samen met Tom Pelsmaekers op een zeventiende plek eindigde.