Turner Glen Cuyle eindigt in finale aan ringen als achtste na foutje in de afsprong

Glen Cuyle in actie. © BELGA

Turner Glen Cuyle is zondag op de Olympische Spelen in Parijs op de achtste (en laatste) plaats geëindigd in de finale aan de ringen. Het goud in de Bercy Arena ging, net als op de Spelen in Tokio, naar de Chinees Liu Yang.

Cuyle turnde een knappe oefening en was op weg naar een erg mooie score, maar maakte een foutje bij de afsprong. Dat leverde een totaal van 13.833 punten op, waarmee hij vrede moest nemen met de achtste plaats. China domineerde de finale met goud voor Liu Yang (15.300) en zilver voor Zou Jingyuan (15.233). De Griek Eleftherios Petrounias (15.100) verzekerde zich van het brons.

Cuyle liet vorige week zaterdag in de kwalificaties 14.900 punten noteren en eindigde daarmee op de vierde plaats. Zo plaatste hij zich voor de finale met acht turners. Zou Jingyuan kwam met een score van 15.300 punten als beste uit de kwalificaties.

De 22-jarige Cuyle nam in de Franse hoofdstad deel aan de eerste Olympische Spelen uit zijn loopbaan. Vooraf mikte hij op een finaleplaats. Toch is hij blij met zijn resultaat.

Tevreden

“Het is uiteraard een beetje jammer maar echt teleurgesteld ben ik niet”, reageerde Cuyle. “Ik ben er vol voor gegaan en verbeterde een aantal details ten opzichte van de kwalificatie. Maar vlak voor de afsprong voelde ik dat de energie iets te laag was en daardoor kwam de landing er net niet uit. Maar ik ben tevreden en blij met wat ik heb getoond.”

Zelfs met een perfecte oefening had Cuyle naar eigen zeggen geen podium kunnen halen. Daarom vond hij het ook geen gemiste kans. “Ik wist dat enkele grote mannen in de kwalificaties een paar foutjes hadden gemaakt en een podium er sowieso niet zou hebben ingezeten. Ik heb gewoon geprobeerd er alles uit te halen.”

Als achtste mag Cuyle ondanks de misser in de finale huiswaarts keren met een olympisch diploma. Dat maakt hem trots. “Het betekent wel iets dat ik op zo’n leeftijd al in de top acht sta. Zeker aan ringen, want in die discipline zijn toppers rond de 30”, legt hij uit. “Ik ben nog jong, ik ga zeker nog mijn kans krijgen.”

Die kans zal voor Glen Cuyle in principe in 2028 in Los Angeles volgen. Hij hoopt er te kunnen aantreden met een Belgisch team met daarbij zijn identieke tweelingbroer Nicola, ook een topturner maar niet geplaatst voor Parijs. “Dat is nog steeds mijn doel, met een team naar LA gaan en daar de finale halen. En samen met hem, graag”, besluit hij.