Tophandbiker Marvin Odent uit Hollebeke rijdt zondag zijn eerste Gent-Wevelgem

Marvin Odent (links) en Jonas Van de Steene (regerende wereldkampioen klasse MH4). © G-Sport Vlaanderen
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Twaalf jaar nadat vrouwen voor het eerst aan de start verschenen van de wielerklassieker Gent-Wevelgem, krijgen nu ook renners met een beperking de kans om deel te nemen aan de wedstrijd. Het initiatief komt van tophandbiker Marvin Odent (40) uit Hollebeke, die na een ongeval zijn passie voor de sport ontdekte. “Dit is een unieke kans om het handbiken aan een breed publiek te presenteren.”

Zelfstandig schrijnwerker Marvin Odent (40) kwam in september 2016 zwaar ten val. De Hollebekenaar viel op een werf achterwaarts uit een open raam en belandde met een harde klap zes meter lager. Na 2,5 maanden in het ziekenhuis en 4 maanden revalidatie was de diagnose niet mals: een dwarslaesie vanaf de tiende ruggenwervel, wat resulteert in onderbroken zenuwbanen. Lopen zou niet meer lukken voor Marvin.

Bij de pakken blijven zitten staat echter niet in het woordenboek van de man. “Het kostte me wat tijd om mijn plek terug te vinden in de maatschappij, maar gelukkig kreeg ik veel steun van mijn gezin en vrienden”, zegt hij. “Omdat ik vroeger erg fysiek bezig was, zocht ik iets om me opnieuw uit te kunnen leven.”

Op aanraden van iemand probeerde Marvin eens een ritje met een handbike. “Zo belandde ik bij de handbikeclub ‘The Spirit of Handcycling’. Na mijn eerste rit wist ik meteen dat dit het was wat ik nodig had. Ik begon recreatief, maar al snel stapte ik over naar het competitieve circuit.”

En niet zonder succes. Marvin eindigde regelmatig in de top 10 en top 5, tot hij op een dag een wedstrijd won en zelfs Belgisch kampioen werd. Sindsdien rijdt hij op internationaal niveau en nam hij deel aan het wereldkampioenschap in Glasgow, waar hij twee toptienplaatsen behaalde. In Ieper werd zijn harde werk bekroond met de Sport’Yper Trofee 2023.

“Voor mij is handbiken echt een levensstijl geworden”

Marvin neemt deel in de MH-3-klasse. Binnen het handbiken zijn er verschillende klassen, elk aangeduid met een naam bestaande uit twee letters en een cijfer tussen 1 en 5. Deze classificatie geeft het niveau van beperking aan, waarbij klasse 1 de meest ernstige beperkingen omvat en klasse 5 de minst ernstige. De eerste letter, M voor mannen of W voor vrouwen (woman), geeft het geslacht aan, terwijl de tweede letter het type fiets aangeeft. H staat bijvoorbeeld voor handbikers, terwijl B staat voor tandems.

“Voor mij is handbiken echt een levensstijl geworden”, zegt de prille veertiger. “Het is topsport, met alle aspecten die erbij horen. Zo moet ik bijvoorbeeld op mijn voeding letten.” De sportman hoopt de komende jaren op het podium te staan bij internationale wedstrijden, of misschien zelfs deel te nemen aan de Paralympische Spelen.

Supernerveus

“Maar eerst is er Gent-Wevelgem, wat eigenlijk fantastisch is. Twee jaar geleden deden we voor het eerst een voorstel om iets te doen met G-wielrennen, en toen waren we met onze club The Spirit of Handcycling aanwezig. Eind 2023 kwam het nieuws dat onze wedstrijd geïntegreerd zou worden in Gent-Wevelgem. We zaten meteen op dezelfde golflengte met de organisatie.”

“Er wordt rekening gehouden met de specificiteit van G-wielrennen, waardoor we zowel promotioneel als sportief volwaardig worden meegenomen. Het wordt dus een uitgelezen kans om onze sport bekend te maken. Het is geweldig dat een organisatie als Flanders Classics ons opneemt in hun programma, dat betekent toch dat ze ons als gelijkwaardig zien aan de profrenners.”

Marvin geeft toe dat hij supernerveus is. “Vooral het idee om een wedstrijd te fietsen in mijn eigen stad, raakt me. Ik heb het parcours al verkend. Door de Rijselstraat richting de Grote Markt rijden, met het Belfort op de achtergrond… kippenvel.”

Grote Markt

En jij, waar word jij gelukkig van bij sport en beweging? Met deze vraag om sportief geluk te delen, richten G-sporters en hun entourage zich zondag tot het publiek op de Grote Markt in Ieper. Mensen kunnen zo deelnemen aan de campagne #GelukkigSporten van G-sport Vlaanderen, die als doel heeft G-sport op een positieve manier te normaliseren.

De deelnemende G-sporters zullen zondag, net als de eliterenners, vanaf 13.30 uur op het podium op de Grote Markt aan het publiek worden voorgesteld. Omstreeks 14 uur gaat de wedstrijd van start, met een geplande finish rond 15 uur. De renners zullen een parcours van 3 km afleggen in en rond Ieper. De G-sportwedstrijd sluit perfect aan op de passages van de elite mannen en vrouwen, die volgens het snelste schema respectievelijk omstreeks 15.45 uur en 17 uur hun opwachting maken op de Grote Markt in Ieper.

De Ieperse Grote Markt is ook opnieuw de startplaats voor zowel Elite Mannen als Elite Vrouwen, respectievelijk om 10.40 uur en 13.15 uur. Meer info via www.ieper.be/startgentwevelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier