Supporters zien topturner Glen Cuyle net naast medaille grijpen, maar dat drukt de sfeer niet: “Hij kan alleen maar groeien”

De spanning was te snijden tijdens de oefening van Glen. © FM
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Met 250 waren ze, de supporters die de prestaties van topturner Glen Cuyle bij Gym Izegem op groot scherm kwamen volgen. Glen Cuyle is trouwens net als zijn tweelingbroer Nicola, die het niet tot in Parijs schopte, nog altijd lid van de club. Muisstil was het tijdens de oefening aan de ringen, helaas kon er niet gejuicht worden voor medaillewinst. Het kon de sfeer echter niet verpesten. “Glen kan alleen maar verder groeien”, klonk het.

Bij Gym Izegem worden de prestaties van de tweeling Cuyle met argusogen gevolgd. Vandaag meer dan ooit omdat Glen het tot in de finale toestelturnen aan de ringen schopte.

“Hij is van de 48 finalisten de enige die op een EK, WK of bij de Olympische Spelen nog nooit een finale haalde. Maar in een finale kan alles gebeuren”, zegt Günther Couckhuyt die de broers Cuyle destijds nog onder zijn hoede had. “Het zit hem in de details, zoals hier de afsprong bijvoorbeeld. Hij toonde wat hij waard is, voor ons is hij een held!”

En die held hebben ze in Izegem van kleins af zien beginnen. “Hij is trouwens nog altijd lid van onze club. Ik heb Glen zelf samen met zijn tweelingbroer Nicola opgeleid van zijn zes tot zijn twaalf jaar. Daarna moest hij natuurlijk doorschuiven in het topsportsysteem en is hij naar Brugge vertrokken. Op zijn 14 jaar is hij dan naar de topsportschool in Gent getrokken.”

Thuisclub

“We blijven wel hun thuisclub en zijn supertrots dat we zo iemand in ons midden hebben die ons zo kan vertegenwoordigen, die de gymnastiek zo’n boost kan geven”, gaat Günther Couckhuyt verder. “Daarop kan je alleen maar trots zijn. Vandaar ook dat we de livestreaming op groot scherm organiseerden.”

Glen zelf werd niet ingelicht over het gebeuren in Izegem. “Bewust”, verklaart Couckhuyt. “We willen hem zo weinig mogelijk lastigvallen, hij zal al genoeg berichtjes ontvangen, we willen hem op dit moment zeker niet storen. Achteraf kan dat zeker goed gemaakt worden.” Helaas was dat niet om Glen Cuyle te feliciteren voor een medaille. “Sowieso kon hij ons niet meer ontgoochelen. Het is al straf dat hij zich tot in een toestelfinale turnde.”

“Eindelijk zetten ze ook eens een andere sport dan voetbal in de kijker”, reageerde Stefaan Dussessoye goedkeurend toen hij de volkstoeloop zag bij Gym Izegem. De turnclub pootte een groot scherm neer naast de topturnhal waarop de wedstrijd van clublid Glen Cuyle gestreamd werd. “Ik vernam via de sociale media van de club van dit initiatief en besliste meteen om langs te komen. Op die manier kan ik ze steunen.”

Niet het einde

Samen met Stefaan moedigden nog 250 andere toeschouwers Cuyle aan, helaas greep hij naast medaillewinst. “Jammer, maar de reclame voor deze sporten is onbetaalbaar. Dit zet zeker kinderen die een sport kiezen ertoe aan om voor turnen te kiezen. Ook mijn kinderen turnden destijds nog bij de Izegemse club.”

“Voor Glen is dit zeker niet het einde”, voorspelt Günther Couckhuyt nog. “We zullen alleszins nog van hem horen. Zijn ervaring kan hem alleen maar sterker maken. Het is zelfs beter dat hij geleidelijk aan groeit”, besluit hij.