Sandrine Tas eindigt in top tien in massastart op WK schaatsen, Fran Vanhoutte net niet

Sandrine Tas werd negende op de massasprint. © BELGA

Met overtuigende sprint heeft de Nederlandse Irene Schouten zaterdag in Calgary de wereldtitel schaatsen op de massastart gewonnen. Sadrine Tas eindigde in de top 10, Fran Vanhoutte net niet.

Schouten bleef in een opwindende race op de Olympic Oval de Canadese Ivanie Blondin voor. Derde werd Schoutens landgenote Marijke Groenewoud. Sandrine Tas eindigde als negende, Fran Vanhoutte werd twaalfde.

De minimarathon over zestien ronden kende een opwindend verloop. Al in de eerste ronde kwam Schouten ten val. Tas reageerde snel en haalde de eerste sprintpunten. Daarna volgde een aanval van Laura Lorenzato. Voordat Schouten terug was in het peloton had de Italiaanse al een voorsprong van een halve ronde gepakt. Groenewoud en Blondin slaagden er in Lorenzato in te rekenen.

Groenewoud , Schouten en Blondin waren de grote favorieten. Elk van de drie rijdsters had al twee mondiale titels op de massastart op zak. Een medaille was voor de Belgische deelneemsters te hoog gegrepen. Een week geleden was Tas nog winnares van een wereldbekerwedstrijd. Maar toen keken de beste rijdsters uitsluitend naar het eindklassement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier