Sander Heemeryck en Xenia Luxem winnen triatlon in Beernem

Bij de mannen maakte Sander Heemeryck (midden) zijn favorietenrol waar. Hij won voor Lukas Bosmans (links) en Tom Mets.© ACR

Met de Kallemoeie Triatlon in Beernem, meer bepaald in en rond Sint-Joris, werd zondag het nieuwe triatlonseizoen in gang geschoten. De wedstrijd was volzet met circa vijfhonderd deelnemers. Een sterke bezetting want ook in Kortrijk en Hamme had een wedstrijd plaats.

Vooral bij de heren was de interesse groot voor de 9de editie van de kwarttriatlon in Beernem en finishten de eerste West-Vlamingen zowel bij de heren als de dames net naast het podium. Na het zwemmen bij een temperatuur van 21 graden en een watertemperatuur van bijna 23 graden wisten de deelnemers meteen waar ze aan toe waren. Adam Lambrechts uit Nijlen kwam als eerste uit het water en kon die voorsprong ook tijdens het 40 kilometer fietsen handhaven met iets meer dan twee minuten op Bruggeling Louis Naeyaert.

Tijdens het lopen zakte Lambrechts echter helemaal terug. Wouter Monchy, Tom Vander Hoogerstraete, Tom Mets en Willem Brems kwamen net na Naeyaert de wisselzone nabij het kanaal binnen. Lukas Bosmans en Sander Heemeryck volgden op 40 seconden. Maar dat leek voor hen geen probleem om hun voorliggers tijdens het 10 kilometer lopen in te halen.

In de slotfase leek de jongere broer van Pieter Heemeryck de snelste. Sander finishte in 1u45’42. Lukas Bosmans, vooral een triatleet op de lange afstand, eindigde op dertien seconden van de winnaar. Tom Mets vervolledigde het podium met een derde plaats in 1:46’14. Louis Naeyaert werd vierde en eerste West-Vlaming (1:47’04), Wouter Monchy werd vijfde (1u48’05). Viktor Benschop uit Harelbeke werd als tweede provinciegenoot zesde. Niels Vandenbroele uit Tielt finishte als tiende en derde West-Vlaming.

Slechts elf dames

Opvallend was dat er zich bij de dames slechts elf deelnemers hadden ingeschreven. Julie Sap kwam in voorbereiding van het BK tijdrijden van komende woensdag in Ingelmunster en op vraag van haar coach Tom Vandenbussche aan de start. Voor Julie was het een thuiswedstrijd en ze zette voor eigen volk dan ook tijdens het fietsen een knappe prestatie neer. Ze bouwde een voorsprong op van circa anderhalve minuut op de Kroatische Sonja Skévin van het Leie Triatlon Team Deinze en twee minuten op de Antwerpse Xenia Luxem.

Xenia Luxem won net als de vorige editie in 2019 de Kallemoeie Triatlon bij de dames.© ACR

Luxem, een gewezen Belgisch kampioen op de halve afstand, kon tijdens het lopen het verschil maken. Ze won de Kallemoeie Triatlon net als de tijdens de vorige editie in 2019. Zij het dit keer wel in een snellere tijd: 2u02’25. Pas 1 minuut 48 later kwam Skevin als tweede over de finish. Julie Sap moest tevreden zijn met een vierde plaats want Liesbeth Verbiest uit Gentbrugge werd derde. Lore Vanclooster, een uitgeweken West-Vlaamse van LTTD, werd vijfde.