Jorre Claeys blikt tevreden terug op zijn WK golfsurfen in El Salvador: “Mijn laatste jaar bij de U16”

Jorre Claeys zit in zijn laatste jaar golfsurfer bij de U16. (gf)
Redactie KW

Jorre Claeys staat als golfsurfer voor een drukke zomer en heeft ondertussen zijn derde deelname aan een wereldkampioenschap achter de rug. In El Salvador was hij zowel bij de U16 als bij de U18 actief.

In beide leeftijdscategorieën zette Jorre Claeys (16) uit Oostende een knappe prestatie neer. Al wilde hij als het kon een ronde verder geraken. “Het was nipt. Maar ik ben tevreden. Ook over de progressie die ik maakte. We zijn met een klein team, ik zit in mijn laatste jaar U16 en voor de ervaring deed ik ook met de U18 mee.”

meer golven in rio

Die overstap gaat alvast de goede richting uit. Claeys werd 57ste bij de U16 en 41ste bij de U18. “Het ging om dezelfde wedstrijden. Bij de U16 zijn de jongere atleten toch redelijk sterk en ze zijn tegenwoordig misschien wel iets beter dan de U18. Je moest ook wat geluk hebben. In El Salvador moest ik op twee verschillende locaties in actie komen. In El Sunzal was het echt een rechtse golf. Om helemaal achterin te geraken moest ik al zeven minuten inpeddelen. In een heat van 15 minuten kon je dan maar maximum twee, drie golven nemen. Dit maakte het niet gemakkelijk in vergelijking met het jaar voordien in Rio de Janeiro, waar je meer golven had. La Bocana, de tweede locatie in El Salvador, is een linkse golf waarop ik backside kon surfen. Dit is mijn sterkste kant”, vertelt Jorre.

Dat die twee WK’s kort na elkaar vielen, was voor Jorre als lid van Twins Club Bredene best wel tof. “Dit heeft mij goed gedaan. Mijn evaluatie na Brazilië zat nog fris in mijn geheugen zodat ik in El Salvador met een strak plan het water op kon.”

tips van broer

Jorre trekt iedere zondag naar Twins voor een les van twee uur, gegeven door zijn oudere broer Rinke Claeys. “Dat is wel handig. Door de jaren heen kreeg ik veel tips van mijn broer. Hij heeft mij, toen ik op een lager niveau surfte, echt wel veel geholpen. Lars Musschoot zorgt daarnaast voor trainingen binnen het nationale team en de diverse stages. Begin juli komt er nog één aan. Daarna gaat het richting het EK in Santa Cruz in Portugal, met sowieso de deelname van de sterkste Europese landen.” (Alain Creytens)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier