Roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe moeten naar herkansingen op Olympische Spelen

Roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe hebben zich zondag niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de halve finales lichte dubbeltwee op de Olympische Spelen in Parijs. © Belga

Roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe hebben zich zondag niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de halve finales lichte dubbeltwee op de Olympische Spelen in Parijs. Op de roeisite in Vaires-sur-Marne voer het Brugse duo in de tweede van drie reeksen in de lichte dubbeltwee in een tijd van 6:45.07 naar een derde plek in hun reeks. Daarmee moesten Vyvey en Van Zandweghe Italië (6:29.17) en Tsjechië (6:34.33) voor zich dulden. Enkel de nummers een en twee uit elke reeks plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales.

In de tweede van drie reeksen gingen de Italianen Stefano Oppo en Gabriel Soares verschroeiend van start en ook na vijfhonderd meter namen de Tsjechen Jiri Simanek en Miroslav Vrastil al een comfortabele voorsprong op de Belgen. Van Zandweghe en Vyvey probeerden het tempo van de twee koplopers wel te volgen, maar zagen na driekwart wedstrijd in dat dat niet meer zou lukken. De Belgen eindigden uiteindelijk als derde in hun reeks, voor Chili (6:46.90) en Oezbekistan (6:56.57).

De herkansingen met Van Zandweghe en Vyvey staan morgen,maandag, (vanaf 10.40 uur) op de agenda, de kwartfinales volgen woensdag (vanaf 11.14 uur). De 28-jarige Van Zandweghe is in Parijs niet aan zijn proefstuk toe. In 2021 nam hij in Tokio met Tim Brys deel in de lichtgewicht dubbeltwee, waarin ze knap als vijfde eindigden. Voor de 23-jarige Vyvey zijn het wel zijn eerste Spelen.