Roeiers Tibo Vyvey en Marlon Colpaert mikken op podium op EK U23

Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) tijdens de voorbije trials. © Simon Haerinck
Redactie KW

De West-Vlamingen Tibo Vyvey en Marlon Colpaert vertrekken woensdag richting Duisburg om er komend weekend in de Belgische lichte dubbeltwee deel te nemen aan het Europees kampioenschap.

Het EK U23 is de eerste ‘water’- wedstrijd voor het internationale roeiseizoen 2020, na het uitstel van alle roei-evenementen dit jaar als gevolg van de Covid-19-pandemie. Tibo Vyvey, 19 jaar (uit Sint-Andries en lid van KR Brugge) en zijn kompaan Marlon Colpaert, 21 jaar (uit Oudenburg en roeier bij KRNS Oostende) werden vorig jaar op het WK U23 in het Amerikaanse Sarasota knap vijfde in de lichte dubbeltwee. Hun hoofddoel dit jaar is het Europees kampioenschap U23, komend weekend op 5 en 6 september in het Duitse Duisburg. “Die locatie is ons niet onbekend”, weet Tibo. “We hebben er vorig jaar deelgenomen aan de Wedau-Regatta die er om de twee jaar plaatsvindt. We weten uit ervaring dat het een heel oneerlijke baan kan zijn. We zullen dus vooral geluk moeten hebben met de loting en de wind.”

Samen trainen

Na het stopzetten van de samenwerking met bondscoach Dominique Basset worden de trainingen voor de topsporters en de andere roeiers uit het nationaal collectief gecoördineerd, gestuurd en verder opgevolgd door de topsportcoaches in nauwe samenwerking met de professoren Jan Boone en Jan Bourgois, vanuit de Gentse universiteit. Tibo en Marlon trainden de voorbije weken vooral samen, voornamelijk in Oostende onder leiding van Jeroen Neus, de stiefvader van Marlon. “We zijn er fysiek zeker klaar voor. We hebben veel tijd gehad om ons voor te bereiden. Mentaal zit ook alles goed. Corona heeft ons op sportief vlak alleen maar sterker gemaakt“, vindt Tibo.

Plaatswissel

Het duo heeft de laatste weken vooral aan technische details gewerkt en in dubbel heel veel kilometers afgewerkt. “Vorige week hadden we nog een test, met 2.000 meter tegen Niels Van Zandweghe en Tim Brys en Pierre De Loof en Ruben Claeys. We waren daar heel tevreden over”, gaat Tibo verder.

Vorige winter wisselde de Bruggeling in de boot met Marlon van plaats, op vraag van de toenmalige bondscoach Dominique Basset. “Ik zit nu op slag, Marlon op boeg en het blijkt te werken. We probeerden dit als test en het bleek in die opstelling zeker niet slechter te gaan. Voor Marlon was het ook beter naar blessurepreventie toe van zijn rug, waar hij vorig jaar toch een tijdje mee heeft gesukkeld. We besloten dan maar om op deze manier de trials te doen en het goed gevoel bleef.”

Ambitie

Door de knappe prestatie van vorig jaar op het WK ligt de verwachting voor de enige Belgische boot op het EK wel redelijk hoog. “Onze ambitie blijft hetzelfde. Op de eerste plaats de A-finale bemachtigen, daarna liggen al onze kansen open. We hopen op een podiumplaats.”

Het zou mooi zijn mochten we het met een paar plaatsen beter kunnen doen dan op het WK

In totaal verschijnen op zaterdag omstreeks het middaguur 17 boten aan de start van de heats. Het racen vordert dan via herkansingen en halve finales naar de finale op zondag. “Er is geen enkele boot bij die de vorige jaren samen geroeid heeft, het zijn allemaal nieuwe ploegen. Maar we mogen deze zeker niet onderschatten. Er kunnen altijd verrassingen tussen zitten. Het zullen één voor één sterke ploegen zijn, want de meesten hebben een extra lange winterperiode van trainen achter de rug“, vindt Vyvey. “Het zou mooi zijn mochten we het met een paar plaatsen beter kunnen doen dan op het WK. Volgend jaar hebben wij bij de U23 nog een jaar om iets te bereiken, maar ik zou er toch graag dit jaar al iets van willen zien.”

Verder studeren

Naast Jeroen Neus als coach gaat er met Bart Vanbelle een kinesist mee naar Duisburg. Na het EK gaan Tibo en Marlon terug naar de UGent voor de voortzetting van hun studies kinesitherapie. “We hopen om samen verder te studeren, als de resultaten van de herexamens het toelaten uiteraard. We hebben een herexamen gepland na het EK, namelijk op 15 september. Ik zelf zal na het herexamen mijn studies nog even moeten uitstellen. Ik neem namelijk nog deel aan het EK in Poznan, van 9 tot 11 oktober, maar dan in de lichte skiff, met Piet Graus van de KRB als coach”, eindigt Tibo Vyvey. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier