Roeiers Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey richting Parijs

Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe in bijzijn van Hubert De Witte (voorzitter KRB), Piet Graus, de Brugse sportschepen Franky Demon en Audrey Morel, de mama van Tibo. (foto ACR)
Redactie KW

Brugge wordt op de Olympische Spelen vertegenwoordigd door discuswerper Philip Milanov en de roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe. Zij worden richting Parijs in hun stad passend in de kijker gezet, met vlaggen met het opschrift ‘Brugge gaat olympisch’.

Er komen wimpels op ‘t Zand en de Markt. Affiches en autostickers zijn aangemaakt. Nabij het clubhuis van KR Brugge komen er vlaggen met een afbeelding van de twee roeiers alsook een groot scherm waarop de wedstrijden van Tibo en Niels te zien zullen zijn. Vyvey (23, KRB) en Van Zandweghe (28, KRC Gent) kwalificeerden zich in de lichte dubbeltwee, onder begeleiding van hun coach Piet Graus uit Oostkamp. “Het zijn klassebakken”, benadrukt hij. “Beiden zijn heel professioneel. Ze willen er alles aan doen om te slagen.”

Tot zaterdag 20 juli gaat hun voorbereiding voort in Hazewinkel. “De komende drie weken zetten we de laatste stap richting een echte topprestatie”, aldus Van Zandweghe die voor zijn tweede Spelen staat. “Ik ga er vooral van genieten. Dit heb ik de vorige keer iets te weinig gedaan. En als roeier ben ik vooral matuurder en rustiger geworden.” Voor Vyvey wordt het zijn olympische vuurdoop: “Het zorgt voor de nodige stress. Onder begeleiding van onze sportpsychologe proberen we dit onder controle te houden. Qua training gaan we nu vooral piekmomenten inbouwen. De basis werd al in Italië gelegd.”

Achtste plaats

Met zijn drieën zijn ze het eens over de olympische prestatie. Ze schuiven Zwitserland en Ierland naar voren als favorieten. Vanaf plaats drie is alles mogelijk. “Alles ligt dan op een zakdoek. Vanaf de halve finales kan er van alles gebeuren, rekening houdend met de loting. De achtste plaats, die wordt gevraagd door Sport Vlaanderen en die goed is voor een olympisch diploma, moet op zijn minst mogelijk zijn”, klinkt het. De Bruggelingen komen op de Spelen in actie vanaf zondag 28 juli met eventueel een finale op vrijdag 2 augustus.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier