Roeiers Marlon Colpaert en Tibo Vyvey: “Europese titel verlengen was niet gemakkelijk, maar het is ons gelukt”

© ACR
Redactie KW

Marlon Colpaert uit Oudenburg (KRNS Oostende) en Tibo Vyvey uit Sint-Andries (Koninklijke Roeivereniging Brugge) roeiden in Polen op het Europees kampioenschap in een lichte dubbeltwee. In de finale zondag in Kruszwicka kwam de Belgen meteen aan de leiding en die gaven ze niet meer uit handen. In een tijd van 6:17.42 kwamen Marlon en Tibo na twee kilometer als eerste over de eindmeet. Gevolgd door Turkije (6:21.87) en Zwitserland (6:21.89).

In de reeksen op zaterdag verliepen het vlekkeloos voor het West-Vlaamse duo. Zo plaatsten zij zich met winst rechtstreeks voor de A-finale. Ook hier lagen ze gans de wedstrijd in eerste positie. “We hadden het ganse weekend een goede start”, vertelt Vyvey. “Ook in de finale. Na een eerste snelle vijfhonderd meter lagen we vrij veel voor op de andere boten, kregen we meteen een overzicht op de andere teams en konden we de race controleren. We hadden meer druk verwacht, vooral van de Zwitsers die naast ons lagen en tweede werden.”

Het was enkel de eerste boot die naar de finale mocht en in die eindstrijd roeide het West-Vlaamse duo in een beetje een gelijkaardig scenario. “We kregen wat meer weerstand van de Zwitsers en ook de Turken. Tot halfweg was het toch knokken om die eerste plaats te behouden. Het was niet gemakkelijk, maar het is ons wel gelukt.”

Vyvey en Colpaert veroverden zo hun derde medaille in de lichte dubbeltwee, na het goud op het EK beloften in Duisburg vorig jaar en het brons van twee maanden geleden op het WK voor beloften in het Tsjechische Racice. Voor aanvang werd de Belgische boot naar voor geschoven als favoriet, ook omdat de eerste en tweede van het WK, de Duitsers Kress en Mueller-Ruchholtz en de Fransen Ludwig-Marcelot, er niet bij waren. “Je weet nooit hoe de andere ploegen evolueren, maar ik denk wel dat het moeilijker zou geweest zijn mochten zij meegedaan hebben”, vindt de Brugse roeier.

Op het EK in Duisburg vorig jaar lag de Belgische lichte dubbeltwee het hele tornooi lang op medaillekoers, met het goud als de kers op de taart. “Nu hebben we een beetje gelijkaardig geroeid. Met dat verschil dat er vorig jaar misschien een moeilijker deelnemersveld was. Nu merkte je dat er B-ploegen van de landen werden ingelegd, in tegenstelling tot in 2020 waarin het EK omwille van corona voor iedereen praktisch het enige internationale op de kalender was en de beste teams aan de start kwamen.”

Vyvey en Colpaert werden in Polen gecoacht door Jeroen Neus. Samen gingen zij met kiné Elise Goossens, Eric d’Hooghe als chauffeur en Cailtlin Govaert en Mazarine Guilbert, die in Polen bij de dames vijfde werden, de Europese titel vieren op restaurant. “De voorbije weken heb ik ferm moeten afzien om aan mijn 70 kilogram te geraken”, glimlacht de Bruggeling.

Een nieuwe titel voor beiden samen zit er volgend jaar echter niet meer in. “In tegenstelling tot Marlon ben ik dan nog steeds belofte. Er is het EK U23 in Hazewinkel. Misschien dat ik daar, als dit haalbaar is, wil aan deelnemen in skiff. Roeien op een EK in eigen land, op een locatie die ik zeer goed ken is een kans die niet veel voorkomt. Ook voor de familie en de fans”, besluit Vyvey.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier