Lefèbvre en Heuninck kunnen zich ondanks sterk einde niet plaatsen voor medalrace in 49er

Het Belgische duo kon zich niet plaatsen voor de medalrace. © Icon Sport/Johnny Fidelin

Oostendenaar Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck hebben zich woensdag tijdens de vierde dag van het olympische zeiltoernooi in de 49er-klasse op de Spelen in Parijs niet kunnen plaatsen voor de medalrace.

Het Belgische duo presteerde nochtans zeer sterk tijdens de vierde en laatste dag van de kwalificaties voor de medalrace. In de eerste regatta van de dag, de tiende in totaal, werden onze landgenoten vierde. In regatta elf en twaalf finishten ze vervolgens respectievelijk op de derde en negende plaats.

Zestiende plek

Met een nettototaal – het slechtste resultaat valt telkens weg – van 127 punten stegen ze vanaf de zeventiende plaats maar een plek. Het Chinese duo Tian Liu en Zaiding Wen eindigde als tiende met 94 punten.

De Spanjaarden Diego Botin le Chever en Florian Trittel Paul behielden met 68 punten de leiding in de 49er-klasse. Dat zijn er vijf minder dan de Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove. De Nieuw-Zeelanders Isaac McHardie en William McKenzie zijn derde met 76 stuks.

Medalrace

Er vonden in totaal twaalf regatta’s plaats aan de kust van Marseille. Na elke regatta werden punten toegekend op basis van de volgorde aan de finish. De tien boten met de minste punten aan het einde van de twaalf regatta’s kwalificeerden zich voor de medalrace. Die medalrace, die donderdag op het programma staat, levert dubbele punten op.

De 35-jarige Lefèbvre nam al eens eerder deel aan de Olympische Spelen. In Rio in 2016 eindigde hij samen met Tom Pelsmaekers op een zeventiende plek. De 24-jarige Heuninck beleefde in Parijs zijn vuurdoop op de Spelen.

Lees meer over: