Kamiel Deraeve uit Oostduinkerke is Belgisch kampioen golfsurfen U14

Kamiel Deraeve in actie op het BK in Blankenberge. © Maarten Vandevelde
Redactie KW

Kamiel Deraeve uit Oostduinkerke is een groot talent in het golfsurfen en behaalde vorig weekend als pas elfjarige de Belgische titel bij de U14. “Dat hij won was niet echt een verrassing. Het ging voor mij vooral om de manier hoe hij dat deed”, aldus coach Lars Musschoot.

Het BK U14 vond plaats nabij de O’Neill Beachclub Blankenberge. De andere leeftijden op short- en of longboard komen voor het nationaal kampioenschap in de komende herfstvakantie aan bod in het Spaanse Berria.

De betere surfers daar zijn al geselecteerd voor het WK dat vanaf vrijdag 24 november in Rio De Janeiro wordt gehouden. “Er is wel een kloof tussen drie, vier topsurfers en zij die aansluiting proberen te vinden. Surfers op internationaal niveau in ons land zijn beperkt, maar ze zijn er wel. Wat eigenlijk ongelooflijk is”, vindt Lars Musschoot, in het verleden zelf professioneel surfer en nu hoofdcoach bij de Belgische Surffederatie.

Bijzondere prestatie

Kamiel Deraeve uit Oostduinkerke maakt als jong surftalent deel uit van de nationale ploeg. “Hij was op het voorbije BK torenhoog favoriet. Ik wou hem op zijn best bezig zien en hij heeft het in een paar rondes echt wel goed gedaan”, aldus zijn trainer.

Kamiel maakt een enorme progressie en staat momenteel bij de U12 in de Europese ranking op de tweede plaats. “De laatste twee jaar werken we puur op internationaal niveau. Alles staat bij hem in het teken van een internationale carrière”, weet Musschoot. “Het doel is op termijn de Olympische Spelen en hij zit hiervoor perfect op schema. Elk jaar proberen we alles te doen om die lijn te kunnen doortrekken. De laatste twee jaar heeft hij alvast alle testen perfect doorstaan. Een deelname in zijn leeftijdscategorie zoals aan het EK waarin hij tweede werd is een internationale wedstrijd en dus ook zeer belangrijk omdat dit een goede waardemeter is.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier