Jorre Claeys wordt achtste bij U18 op jeugd-EK golfsurfen

Jorre Claeys is tevreden over zijn voorbije EK in Portugal. © gf
Redactie KW

Het Eurojunior Surf 2024 in het Portugese Santa Cruz werd onlangs afgesloten met enkele knappe prestaties van onze jonge atleten. Team Belgium nam met maar liefst vijf atleten in verschillende categorieën deel.

Kamiel Deraeve uit Oostduinkerke en Oostendenaar Jorre Claeys deden aan golfsurfen bij de U16. Ook zij konden het beste van zichzelf tonen. Jorre werd 13de. Kamiel, die door zijn jonge leeftijd nog heel wat groeimogelijkheden heeft, eindigde op de 22ste plaats. Bij de U18 was er onder het toeziend oog van trainer Lars Musschoot een elfde stek voor Lars Peeters uit Blankenberge. In die leeftijdscategorie nam ook Jorre deel. “Vooral omdat we met een klein team zijn. Met een achtste plaats deed ik zelfs beter dan bij de U16 waar ik in mijn laatste jaar zit”, klinkt de surfer van Twins Club Bredene. “Hoe het komt dat het voor mij beter ging bij de U18 is niet echt duidelijk. Misschien omdat er meer deelnemers zijn, de kansen groter worden om tegen een gemakkelijker tegenstander te winnen. Al was dat in mijn geval niet zo. In elke heat moest ik bijna telkens tegen de beste van zijn land of een latere finalist uitkomen. In beide categorieën had ik echt geen geluk met de loting.”

BK in Spanje

Trainer Lars Musschoot looft zijn team voor de inzet en het doorzettingsvermogen. Met de titel vice-Europees kampioen Longboard U18 schreef Mia Ramakers zelfs geschiedenis voor het Belgische surfen. “Zij heeft een dubbele nationaliteit, komt voor ons land uit, maar woont in Fuerteventura. Op haar leeftijd is het alvast een zeer knappe prestatie”, vindt Jorre. Hij en de andere kustboys maken zich nu op voor onder andere het Belgisch kampioenschap dat voor de tweede keer plaatsheeft in Berria, in Spaans Baskenland. “Een unieke locatie en een zeer mooie streek om te surfen. Ik ga deze zomer in die richting voort trainen en genieten. Ik ben nu op reis in het Franse Vendaye-Montalivet, waar ik ten volle kan surfen en waar ik lesgeef bij BoardX, een organisatie die surfvakanties aanbiedt.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier