Johannes (16) zet Belgisch record wheelen op zijn naam: “Met felicitaties van Bashir Abdi”

Meteen na de finish kreeg Johannes Balbaert felicitaties van Bashir Abdi. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Johannes Balbaert, 16 ondertussen, dook onder de magische uurgrens op ‘Bashir’s Run’. De Blankenbergse ultrakid rolde op de halve marathon van Gentbrugge als allereerste binnen met zijn racerolstoel. Goed voor een Belgisch record. “Een magisch moment”, zegt trotse vader Jurgen.

Vorig jaar rolde Johannes samen met ‘Free the wheelers’ van Tripple challenge in de halve marathon van Gentbrugge. Dit jaar startte hij net voor de elite-atleten. “Het was een beetje een nieuw parcours met enkel een kiezelweg als obstakel voor de racerolstoel. De omstandigheden waren bijna ideaal, de organisatie was top. Meteen na de finish kreeg Johannes felicitaties van Bashir Abdi zelf”, glundert vader Jurgen Balbaert.

Voor Johannes was het de opener van zijn atletiekseizoen. Volgende maand doet hij mee aan de halve marathon van Berlijn. “Hij bereidt zich hierop voor met de Vlaamse Atletiek Liga-stage in Cyprus in samenwerking met G-Sport Vlaanderen. Later in het voorjaar volgen nog wedstrijden in Zwitserland en Vlaanderen op kortere afstanden in zijn klasse T53, om in de zomer opnieuw op stage te gaan naar Frankrijk en Zwitserland”, aldus Jurgen. Johannes deed de halve marathon in Gentbrugge in 58.29 minuten, bijna drie minuten sneller dan vorig jaar.

Europese subtop

“Hij rolde bovendien alleen, en dus niet in een groep die hem uit de wind kon zetten. Niemand deed het hem in ons land ooit voor op die afstand”, klinkt het.

“Niemand deed het hem in ons land ooit voor op die afstand”

Ook Johannes zelf is bijzonder trots op zijn prestatie. “Hij steekt met die tijd ook een beetje zijn neus aan het venster van de Europese subtop in het rolstoelracen of ‘wheelen’. Het wereldrecord staat hier op naam van de Zwitser Marcel Hug met 38.32. Johannes mocht in de zomer al enkele keren op stage bij deze man”, klinkt het nog.

Johannes mocht samen met de andere elite-atleten van een maaltijd genieten in de lokalen van KRC Gent, de club van Bashir en volgend jaar ook die van Johannes. “De projecten die KRC Gent opzet, de inclusie die ze nastreven, de sociale missie van Bashir & KRC Gent met Sportaround en de ‘Run for Palestine’ die worden opgezet, sluiten goed aan bij de visie van Johannes zelf en onze Ultrakid Johannes vzw”, besluit Jurgen Balbaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier