Jaan Peene wint met België internationaal zilver in boccia: “Deze medaille kunnen we alvast een beetje koesteren”

Jaan Peene uit Bredene behaalde in team een zilveren medaille in boccia. (gf)
Redactie KW

Jaan Peene heeft in het Finse Lahti deelgenomen aan de World Boccia Challenger. Vijf spelers aangesloten bij G-sport Vlaanderen vertegenwoordigden voor het eerst in een team BC 1/2 ons land, dat goed was voor een zilveren medaille.

Jaan Peene (22) uit Bredene beoefent bijna tien jaar boccia in competitie, een rolstoelsport die gelijkenissen vertoont met petanque. De World Boccia Challenger is een internationaal tornooi dat vaak wordt ingericht om kleinere landen een kans te bieden om zich naar een hoger niveau te tillen, en voor nieuwe spelers om zich internationaal te bewijzen.

Individueel kwam Jaan er ook in actie. Hij speelde drie goede wedstrijden, maar geraakte net niet door de groepsfase. Met Kevin Vercaemer en Tina Pinxten vormde hij een ploeg en zij bereikten de finale.

“Het is achttien jaar geleden dat een Belgisch team op een internationaal podium stond”, vertelt Jaan. “In volle coronaperiode is er binnen Boccia Belgium en G-sport Vlaanderen een traject gestart om een nieuwe Belgische lichting klaar te stomen voor het grote werk.”

Op langere termijn is het de bedoeling dat zij voor een plaats op het Europees of wereldkampioenschap gaan.

“Zo’n Challengertornooi was alvast een goede waardemeter. We verloren de finale tegen Groot-Brittannië, dat als team toch derde staat in de wereld. We zijn ons ervan bewust dat er nog mindere wedstrijden zullen komen. Er is sowieso nog werk voor de boeg. Maar die behaalde zilveren medaille kunnen we nu toch een beetje koesteren.”

Jaan is verbonden aan sportclub GIDOS in Gits en werd onlangs nationaal kampioen in de categorie BC2. Hij traint meermaals per week, waarbij twee keer in Gent, en neemt in juni deel aan het Open Nederlands Kampioenschap. Daarna is er nog een Challengertornooi in Polen. De selectie daarvoor is nog niet bekend.

Verder heeft hij met de Paralympics nog een doel. “De focus ligt vooral op Brisbane in 2032. Mocht Los Angeles vier jaar eerder lukken, des te beter”, eindigt Peene. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier