Ironman Argentinië is goed voor drie West-Vlaamse slots voor Hawaï

Bruggelingen Klaas Taecke en Steven Gailliaert zijn blij dat ze allebei een kwalificatie behaalden voor Hawaï in 2020. © GF
Redactie KW

Bruggelingen Klaas Taecke en Steven Gailliaert en Rudy Hoskens uit Knokke-Heist deden het goed en behaalden een kwalificatie voor de Ironman in Hawaï op 10 oktober volgend jaar.

De drie West-Vlaamse triatleten namen deel aan de Ironman Argentina in Mar del Plata, een wedstrijd enkel voor age groupers. De beste Belg was Klaas Taecke van het Triatlon Brugge Team. Hij finishte in 9u24’50” en kwam hiermee twee minuten later binnen dan de winnaar in de categorie M25. Zijn tweede plaats is wel goed voor deelname aan het WK in Kona 2020. “Ik deed als kind aan atletiek en later aan wielrennen. Op mijn achttiende ging ik bij defensie en moest er lopen. Dit was dan in 2010 ook de start als triatleet”, vertelt Klaas die dan een politieopleiding begon. In 2015 volgde zijn eerste volledige triatlon in Mallorca. Daar werd hij vierde in zijn age group. Begin dit jaar koos hij om een triatlonstop in te lassen en enkel nog te lopen. “Zo ging in ik juli de Mont Ventoux op waar ik mijn vriendin Ellen Bogaert ten huwelijk vroeg voor juli 2021. Begin juni word ik vader en we hebben een nieuwe woning gekocht. Dat wordt dus verhuizen.”

Na zes maanden enkel lopen en geen fiets aan te raken of te zwemmen besloot Klaas zijn vriend en ploeggenoot Steven Gailliaert een Ironman te doen in Argentinië. “Ik wilde die kans niet laten liggen, niettegenstaande dat ik slechts twee en een halve maand had getraind. Ik zou meedoen en proberen de wedstrijd uit te doen, Hawaï was zeker geen doel. Tijdens het fietsen kwam ik ergens rond de vijf uur uit, waarmee ik heel tevreden was, rekening houdende met de stormwind. Tijdens de marathon kon ik mijn tempo de ganse tijd aanhouden. Nadien, toen ik reeds op mijn kamer kwam, hoorde ik van het thuisfront dat ik tweede was in mijn agegroup. Dat ik naar Hawaï mag, is een leuke extra. Je krijgt er niet veel de kans toe. Er waren drie slots dus nam ik er eentje van. Nu kan ik mij rustig voorbereiden.”

Klaas Taecke, werkzaam bij de lokale politie Blankenberge-Zuienkerke, krijgt in Hawaï dus het gezelschap van zijn TBT-ploeggenoot Steven Gailliaert. Die finishte in 10u12’37” als achtste bij de M50, tevens goed voor een ticket voor Hawaï. “Het was mijn doel om mij na 2016 een tweede keer voor Kona te plaatsen. Ik had mij overigens eerder al gekwalificeerd in de Ironman van Bolton, maar heb deze slot aan mij laten voorbijgaan”, vertelt Gailliaert. “Volgend jaar ga ik naar een nieuwe age group en zou daar graag bij de eerste tien eindigen. Dit zou een mooie afsluiter zijn van mijn Kona-ambities. In 2016 kon mijn broer David (voorzitter voetbalclub SV Loppem, red.) niet mee, omdat hij net voor de tweede keer vader geworden was, maar nu heeft hij geen excuus meer”, lacht Steven.

De bezetting in Argentinië was alvast sterk met gewezen wielrenner Laurent Jalabert als tweede. “De wedstrijd begon met een iets ingekort zwemparcours van 3.200 meter omwille van de koude en de wind. Het was om zes uur ‘s morgens slechts zeven graden. Tijdens het fietsen werden we letterlijk weggeblazen. Hetzelfde verhaal tijdens de marathon, met daarbij nog een 380 hoogtemeters te overwinnen. Uiteindelijk ben ik achtste geworden en er waren acht slots.”

“Het doet mij en zeker onze supercoach Gino Minnebo enorm plezier dat ook Klaas zich heeft geplaatst en we samen naar Kona gaan. Ook mijn naaste familie en mijn nieuwe vriendin hebben mij enorm gesteund en deze kwalificatie is voor een zeer groot deel aan hen te danken”, aldus Gailliaert die werkt als zelfstandig expert in de telecommunicatie.

Rudy Hoskens keert na een jaar onderbreking terug naar Hawaï.
Rudy Hoskens keert na een jaar onderbreking terug naar Hawaï.© GF

Rudy Hoskens, vorig jaar al deelnemer in Hawaï, werd vierde bij de M55 in 10u55’53” en ook dat was voldoende om er na een jaar onderbreking weer te staan. “Ik kan er nog niet bij, met tranen in de ogen op het podium. Ik ben tien keer gestorven, zo hard heb ik afgezien tegen een wind van 60 tot 70 kilometer per uur op kop. Ik liep wel een super marathon, als snelste in mijn age group en dat heeft dan toch wat opgeleverd.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier