Hoofdtrainer Philippe Soens bereidt nieuw seizoen judoclub Yawara voor: “Hopen op een grotere zaal”

Judoclub Yawara richt zich tot jongeren tot 13 jaar. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Judoclub Yawara uit Ooigem bereidt volop het nieuwe seizoen voor dat begin september start. De club werd in 1976 opgericht. Hoofdtrainer en bestuurslid Philippe Soens stond mee aan de wieg van deze succesvolle judoclub.

“Ik was er vanaf de eerste training bij”, vertelt de 62-jarige Philippe Soens, bekend als bakker Soens, trots. “Voor mij was het duidelijk dat ik deze sport wilde beoefenen nadat ik eens naar een wedstrijd ging kijken. Het was meteen liefde voor de sport op het eerste gezicht. Bij die eerste training, in het toenmalige cultureel centrum, waren meteen meer dan 70 personen aanwezig boven de 12 jaar. Danny Declercq was de oprichter. Voor mij was het moeilijk combineerbaar met mijn job als bakker, die andere grote passie. Ook marathons lopen was een uit de hand gelopen hobby. Ik liep tweemaal de marathon van Bordeaux en één keer in New York. Met mijn wispelturige knieën is dat nu niet meer aan de orde. Een andere hobby is recreatief fietsen bij de zUndagsrijders. Daar gaan we geen zware uitdaging uit de weg. Zo fietsten we al eens 500 kilometer voor het goede doel in één dag en reden we naar Parijs.”

“De meeste tijd gaat al een hele tijd naar onze judoclub. Ooit hadden we een ledenaantal van 100. Nu stabiliseert dat rond de 80. Voor alle duidelijkheid: in Ooigem hebben we leden tot 13 jaar. We hebben een samenwerkingsverband met Yama-arashi uit Bavikhove waar de plus 13-jarigen terechtkunnen. Het is een samenwerking die aanslaat. We groeiden uit tot een van de grootste clubs van het land. Onze judoka’s kunnen zowat elke dag trainen met gediplomeerde trainers. We zijn zowel recreatief als competitief aan het werk. Zo zijn we regionaal en internationaal terug te vinden in competities en tornooien. We haalden al medailles over de landsgrenzen heen. We hebben altijd wel judoka’s in de provinciale selectie. Ook nu is er heel wat potentieel aanwezig.”

Randtaken

“Bij ons moet een trainer enkel bezig zijn met het sportieve. De randtaken zoals inschrijvingen op wedstrijden, het mailverkeer en ander administratief werk doet mijn vrouw Annemie Quintyn (63) die secretaris is. Ikzelf ben hoofdtrainer en sta drie tot vier keer per week op de tatami. Ook de technische training neem ik op mij. Daarnaast ben ik ook nog scheidsrechter op tornooien. In januari ga ik voor mijn diploma om internationale wedstrijden te leiden. Mijn weekends zijn dus goed gevuld vooral in de winter. Ik ben ook nog aan de slag als leerkracht in de bakkersschool.”

“Op 3 september start bij ons het nieuwe seizoen. Kindjes vanaf het tweede kleuterklasje zijn bij ons welkom voor het kleuterjudo. Ze krijgen vier lessen gratis en zijn gedurende een maand verzekerd. Judopakken om te proberen zijn aanwezig. Voor 60 euro zijn de kleutertjes een jaar lid. De anderen betalen 125 euro. Daarin is de verzekering inbegrepen en werken we dus met gediplomeerde trainers. Trainen doen we in een vaste zaal in het OC Leieland, Guido Gezellestraat 55b in Ooigem. De zaal is momenteel te klein. We hopen dat er met de patrimoniumstudie een oplossing gevonden wordt.”

Demonstratietraining

“We geven ook een demonstratietraining op de avondmarkt in Wielsbeke. Daarnaast organiseren we een halloweentraining, komt de Sint op bezoek, is er een zwemfeestje, paaseierenraap en een clubkampioenschap. Respect, zelfvertrouwen, discipline, verbondenheid, weerbaarheid… zijn geen loze begrippen in de judo. Ik en Annemie doen dit alles met hart en ziel.”

Het bestuur bestaat uit voorzitster Tamara Vanderbeker, secretaris Annemie Quintyn en bestuursleden Philippe Soens, Jogan Verbrugge, Jellien Leyman, Laurenz Mervillie en Mathias Bazijn. Het trainersteam bestaat uit Philippe Soens (3de dan, trainer A), Geert Libbrecht (2de dan, trainer B), Tamara Vanderbeken (2de dan, initiator), Jellien Leyman (1ste dan, initiator), Els Vermeulen (1ste dan, initiator) en Steven Parmentier (1ste dan).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier