Henk Vandermeersch (43) Belgische kampioen op de 5.000 meter bij masters 40 plus

Redactie KW

De 43-jarige Henk Vandermeersch liep onlangs naar de Belgische titel op de 5.000 meter in de categorie masters 40 plus in de kleuren van de Koninklijke Atletiek Vrienden Roeselare.

“Vooraf had ik de deelnemerslijst gezien en ik zag dat er mogelijkheden waren om heel dicht te eindigen dit jaar”, aldus Henk, die de loopmicrobe te pakken kreeg via zijn vader Frans, die uitkwam voor AV Molenland. “Ik vermoedde dat Gaël Dethier en Davy Segers mijn grootste concurrenten zouden worden, maar ik vond nergens uitslagen van hen, waardoor ik geen zicht had op hun conditie. Ik had me voorgenomen om er een snelle eerste kilometer van te maken en daarna te kijken wat de schade zou zijn. Zelf liep ik al heel de zomer heel goed, waardoor ik wist dat ik zo’n snelle start goed zou verwerken. Tot mijn grote verbazing lieten mijn concurrenten na 100 meter al een gaatje vallen. Stelselmatig kon ik mijn voorsprong vergroten tot meer dan 100 meter. Na een viertal kilometer alleen lopen kreeg ik het lastig. Gelukkig diende ik mij niet te forceren en liep ik in een goed tempo naar mijn eerste Belgische titel. Ik ben best tevreden met mijn tijd van 15’28” over de 5.000 meter, want ik liep toch de hele wedstrijd alleen op kop. Mijn persoonlijk record van 15’23” uit 2017 is wellicht nog te verbeteren in een ideale wedstrijd.”

Marathon

“2021 is op sportief gebied een fantastisch jaar”, aldus de CAD en project engineer bij Anziplast. “Ik liep vier persoonlijke records: 4’39” op de mijl, 5’45” op de 2.000 meter, 8’52” op de 3.000 meter en 9’41” op de dubbele mijl. Daarnaast werd ik met de clubmakkers West-Vlaams kampioen op de 1.500 meter bij de masters en als kers op de taart werd ik voor het eerst Belgisch kampioen. Maar ik behoud ook een mooie sportieve herinnering aan 3 januari van dit jaar. De dag voor ik 43 jaar werd, liep ik de afstand van een marathon zonder voorbereiding. Ik had dat pas een week vooraf beslist. Omdat er door corona toch geen wedstrijden plaatsvonden in die periode kon ik eens zot doen. Ik besliste om de 42 kilometer in twee lussen te lopen. Op die manier konden loopvrienden gemakkelijk een toertje meelopen. Zowel de eerste lus als de tweede lus kreeg ik gezelschap en werden de kilometers vlot overbrugd. Ik liep de afstand in een toch niet onaardige tijd van 2 u. 55’. Verdere marathonplannen heb ik voorlopig niet, maar zeg nooit nooit!”

Veldloopseizoen

“Na een paar rustige weken start ik met de voorbereiding op het veldloopseizoen. Het is mijn ambitie om geregeld mee te doen voor het podium bij de masters. Maar als 43-jarige moet ik het ondertussen toch ook al opnemen tegen mannen die 8 jaar jonger zijn. Dus dat wordt knokken. Maar de riem moet er ook even af. Af en toe eens een optreden meepikken, een glaasje drinken of iets gaan eten met mijn echtgenote Greet. En naast het lopen is mijn tweejarig dochtertje Nell mijn grootste hobby. Van die dingen kan ik echt genieten.” (FD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier