Hanna Vandenbussche (AVR) en Mathijs Casteele (KKS) atleten van het jaar

Hanna Vandenbussche kroonde zich tot Belgisch kampioene veldlopen. © belga
Wouter Vander Stricht

De West-Vlaamse afdeling van de atletiekfederatie heeft vrijdagavond in het JOC in Izegem opnieuw de atleten in de bloemetjes gezet. In het jeugdatletiekcriterium werden tal van prijzen uitgedeeld, maar ook de atleten van het jaar werden verkozen. Hanna Vandenbussche en Mathijs Casteele schoten daar de hoofdvogel af.

Om in aanmerking te komen moet je bij een West-Vlaamse club aangesloten zijn. Bij de dames had de jury een ruim keur om uit te kiezen. De keuze viel uiteindelijk op Hanna Vandenbussche, regerend Belgisch kampioene veldlopen. Ze legt zich ondertussen toe op de marathon, waar ze zich kwalificeerde voor het WK in Doha. Daar moest ze in exteme omstandigheden opgeven. De 32-jarige atlete wordt getraind door Veerle Dejaeghere. Vandenbussche groeide op in Diksmuide. De doctor in de filosofie woont nu in Heverlee, maar is dus nog aangesloten bij AVR. In de verkiezing haalde Vandenbussche het vrij vlot met in totaal 37 punten voor de piepjonge Maite Beernaert (18, Flac) uit Torhout met 28 punten en Hanne Claus (20, AVMO) uit Ardooie die 16 punten totaliseerde. Beernaert legt zich toe op de kampnummers en doet het vooral in het verspringen goed. Hanne Claus is een 200 meter loopster.

Mathijs Casteele centraal in de KKS-kleuren pakte de Belgische titel op de 3.000 meter steeple. (foto Belga)
Mathijs Casteele centraal in de KKS-kleuren pakte de Belgische titel op de 3.000 meter steeple. (foto Belga)© BELGA

Bij de heren in aantal wat minder atleten die in aanmerking kwamen. Daar was het Gullegemnaar die op 3 december zijn 30ste verjaardag viert toonde zich op de 3.000 meter sterk. Hij werd Vlaams zaalkampioen en pakte de nationale titel op de 3.000 meter steeple. Met 50 punten liet de KKS-atleet de snelle benen van Alexander Doom (Roeselarenaar die nu in Moorslede woont) achter zich. De 22-jarige 400 meter-loper van AVR haalde de halve finale op het EK voor beloften en maakte ook deel uit de selectie van de 4×400 voor het WK in Doha, daar kwam hij wel niet in actie. Doom haalde 33 punten en dat is net iets meer dan het dubbel van ‘bronzen’ Gertjan Dieryck (MACW). De 25-jarige meerkamper pakte de Vlaamse titel op de tienkamp.

Jeugdatletiekcriterium

Ook in het jeugdatletiekcriterium werden de prijzen uitgedeeld. In de springnummers gingen de titels bij de meisjes naar Lise Depreiter Malysse (AVR, cadetten) en Eline Demeester (MACW, scholieren) en bij de jongens naar Mart Verstraete (AVR, cadetten) en Jarne De Keyser (OB, scholieren).

In de werpnummers mochten voor meisjes Lotte Declerck (HAC, cadetten) en Femke Beyens (MACW, scholieren) naar voor komen, voor de jongens waren dat Mart Verstraete (AVR, cadetten) en Jarne De Keyser (OB, scholieren). Dezelfde winnaars bij de jongens dus als in de springnummers.

In het afstandlopen kaapte Jente De Keyser (OB, cadetten) en Chiara Wastijn (AZW, scholieren) bij de meisjes en Ibe Baelde (AZW, cadetten) en Dylan Leenknecht (FLAC, scholieren) bij de jongsens de hoofdprijzen weg.

In de spurtnummers volgende winnaars: Lore Louagie (AVR, cadetten) en Hannah De Visch (MACW, scholieren), Sverre Ramakers (MACW, cadetten) en Rahmon Idrizi (AVR, scholieren).

Clubklassementen

Ook per club werd een klassement bijgehouden. Bij de meisjes daar titels voor AVR (cadetten), AZW (scholieren) en HAC (JSM), bij de jongens AVR (cadetten), FLAC (scholieren) en KKS (JSM). FLAC toonde zich de regelmatigste club, want zowel bij de dames als de heren pakten ze de algemene clubtitel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier