Handbalclub Thor Oostende staat voor nieuw seizoen: “Damesploeg speelt niveau hoger”

De vrouwen van Thor Oostende maakten voor dit seizoen de promotie naar de Liga. © ACR
Redactie KW

Handbalclub Thor speelt met de eerste vrouwenploeg vanaf dit seizoen in de Liga. De mannen gaan een niveau lager aan de slag. Belangrijk voor de toekomst is dat er een tweede damesseniorteam in actie komt en dat er een J18-ploeg als nieuw is.

De dames van Thor Oostende werden kampioen in hun reeks (de regiocompetitie Oost-West). Door omstandigheden hoefden ze niet tegen ploegen uit andere provincies uit te komen. Zo kon Thor zonder het spelen van barragematchen naar de Dames Liga. “Dit jaar hebben wij trouwens een tweede seniorteam. De volledige M18-ploeg gaat in de regiocompetitie aan de slag. Het is de bedoeling dat we met die twee teams samenwerken”, zegt coach Hilde Beel. “De betere spelers blijven in Liga, maar we willen ook een wisselwerking met de regioploeg om ze in hun eerste jaar wat maturiteit te geven. Want ze zijn in principe 16-17 jaar.”

Doelstelling

De doelstelling bij de damesploeg in Liga is duidelijk. “We speelden zondag een oefenwedstrijd tegen Roeselare die vorig seizoen in onze nieuwe reeks bovenin meedraaide. We hebben die match gewonnen, al moet worden gezegd dat onze tegenstrever niet over alle speelsters kon beschikken. Mijn team heeft het goed gedaan. We gaan trouwens zaterdag 14 september voor onze eerste competitiewedstrijd op bezoek bij datzelfde Roeselare. Ik hoop dat we daar een goed resultaat kunnen neerzetten.” Alle speelsters van vorig seizoen maakten de promotie, met uitzondering van twee die Erasmus doen. “Eén kunnen we in november inzetten, de andere pas in januari. Er is ook nog iemand langdurig geblesseerd, waardoor ik elf dames heb in plaats van veertien. Het is afwachten. We gaan meer verliezen dan vorig seizoen, maar daar moeten we mee leren omgaan. We zullen alvast ons uiterste best doen, zodat we hier en daar punten kunnen sprokkelen”, aldus de coach. Een tweede vrouwenseniorenploeg oogt voor Thor Oostende alvast mooi voor de toekomst. Op die manier is er een instroom naar het eerste team. “Het zijn meisjes die minstens twee keer komen training. Ze zijn dus supergemotiveerd. En er zit potentieel in die ploeg. Er zijn meisjes bij die we sowieso eens in de Liga zullen opstellen.” De coach van de dames last wekelijks twee trainingen in. Facultatief wordt er een derde training voorzien. “We hopen dat daar leden naartoe komen, verplichten doen we nog niet omdat we merken dat twee keer trainen voor sommigen soms moeilijk haalbaar is. We gaan hen wel stimuleren om die derde training mee te pikken.” Om de stap naar de eerste herenploeg te maken (en belangrijk voor de jaren die komen), is er binnen de jeugdwerking van Thor een nieuw jongensteam J18. “Helaas hebben we wel een M14-ploeg moeten supprimeren. Die paar meisjes die we daarvoor hadden, gaan nu per uitzondering bij de M12 spelen.”

Regiocompetitie

De eerste mannenploeg maakt na één seizoen in Liga 3 een terugkeer naar de regiocompetitie Oost-West. “Hoewel we redelijk wat punten hebben behaald en niet op de laatste plaats zijn geëindigd, zijn we toch gedegradeerd. Jammer, want het spelniveau in Liga lag ons wel”, vindt coach Brecht Declerck. “We werden toen uitgedaagd om ons beste handbal te spelen.” Er zijn straks minder verre verplaatsingen te doen en voor de aankomende jongeren is het positief. Zij kunnen zich inpassen en krijgen op die manier meer speelgelegenheid. “Er is binnen onze ploeg één iemand gestopt, maar ook iemand teruggekeerd. Kobe Jacobs verhuisde vorig seizoen naar Izegem op het hoogste niveau in de BeNe Liga en komt nu bij ons terug. Hij is een heuse versterking.” De heren spelen dit seizoen zestien matchen. Te beginnen met eveneens een verplaatsing naar Roeselare, zij het de B-ploeg. “We gaan uit van onze eigen sterkte, ons eigen snelle spel spelen. We kijken er met vertrouwen naar uit, naar dat nieuwe seizoen. We zullen ons iedere match volledig inzetten zodat we die promotie opnieuw kunnen waarmaken. We zitten in Liga 3 sowieso meer op onze plaats. We willen daar een vaste waarde worden”, klinkt het. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier