Geen triatlon in Jabbeke, organisator zoekt naar alternatief

Sam Govaert, Ruben Vandevoorde en sportschepen Geert Depree ontvingen vorig jaar wel de 111-triatlon in Jabbeke. © ACR
Redactie KW

De gemeenteraad van Jabbeke geeft geen toestemming voor de organisatie van de 111-triatlon op zondag 2 augustus. De organisator denkt nu aan een wel erg bijzondere swimrun in de plaats.

De triatlon in Jabbeke zou in deze coronatijden de eerste wedstrijd in West-Vlaanderen worden, maar de plaatselijke gemeenteraad stak daar een stokje voor. Het was vooral het fietsparcours dat onder vuur lag en dat leidde tot discussie met de politie en de technische diensten. Ook de plaatselijke horeca lag dwars bij het urenlang afsluiten van het parcours.

Gebouwd aan veilige wedstrijd

Organisator Sam Govaert, die in Jabbeke woont, is bijzonder ontgoocheld over de beslissing. “De evenementensector kreunt, ziet af en krijgt slagen. Wedstrijden worden afgelast, mensen worden ontgoocheld, initiatieven de kop ingedrukt. Wij, team BRO.GO, verloren al onze wedstrijden in Lievegem en Latem. Heel erg duidelijk dat het niet kon op dat moment. Te vroeg, te riskant. Achter de schermen waren wij volop bezig om samen met de federatie te bouwen aan een nieuwe en veilige wedstrijd in Jabbeke”, zegt Govaert.

De voorwaarden om een wedstrijd te laten plaatsvinden, werden door Triatlon Vlaanderen in een draaiboek gegoten. “Tot in detail konden wij deze maatregelen realiseren. Onze locatie is ruim genoeg, de deelnemers werden beperkt, geen drank, geen tot weinig publiek, een afgesloten domein met controle, zwemmen met rolling start, een dubbele wisselzone om voldoende plaats te geven, geen contact bij het aanmelden, alles via de post of met minieme tussenkomst, de aankomstzone op een andere manier, overal eenrichtingsverkeer. Noem maar op.”

BRO.GO kreeg enorm veel steun van Triatlon Vlaanderen, alsook van Geert Depree, sportschepen in Jabbeke. “Hij deed alles wat hij kon”, zegt Sam Govaert. “Jammer genoeg bleek op de gemeenteraad dat wij op geen steun kunnen rekenen van Jabbeke en zijn diensten. Mocht u toch nog sport willen zien in Jabbeke, dan kijkt u best uit naar een sport met een bal. Geen koers, geen triatlon”, zucht de organisator van de triatlon in Jabbeke. “Wij zijn ontgoocheld, teleurgesteld en even teneergeslagen, maar volgend jaar hopen we jullie, samen met het bestuur van de gemeente Jabbeke, weer een schitterende triatlon voor te schotelen.”

Swimrun

Ondertussen is BRO.GO op zoek naar een alternatief. “We gaan, als we kunnen, op 2 augustus in en rond het Klein Strand een swimrun organiseren, in verschillende afstanden met daarnaast tal van openwaterzwemwedstrijden, waarbij de deelnemers materiaal moeten dragen, zoals een pullbuoy en de badmuts. Ze lopen daarmee om erna sneller te kunnen zwemmen. Dat is iets bijzonders en populairs aan het worden in Scandinavië”, besluit Sam Govaert.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier