G-darter Vincent D’Hondt blij met toenemende belangstelling voor darts
De laatste tijd heeft de dartssport een echte boost gekregen. Tot grote vreugde van Vincent D’Hondt uit Passendale, wereldkampioen G-Darts.
“Ik heb niet elke dag gekeken, maar heb het WK wel goed gevolgd. Die televisie-uitzendingen hebben de sport een echte boost gegeven. Naar ik verneem vertaalt zich dat duidelijk in de verkoop van pijlen, blokken, enzovoort. De meeste winkels waren wat dartsattributen betreft uitverkocht”, vertelt Vincent.
Vincent woont samen met echtgenote Mieke Bekaert en de kinderen Senne, Marte en Tess in het Brouckhof-Oost in Passendale. Hij was de eerste wereldkampioen voor darters met een beperking en deed er daarna nog twee wereldtitels bovenop.
“Natuurlijk profiteert ook onze sport mee in het succes van de grote darters. Al moet ik toch zeggen dat wij met onze relatief vrij jonge sport al sinds 2015 op belangstelling kunnen rekenen. Dat komt wellicht omdat de Belgen daar ook hoge toppen scheren. Ik ben blij dat ik mijn steentje daartoe heb kunnen bijdragen.”
Een grote familie
“Sinds 2019 is onze sport opgesplitst in twee categorieën: darters die rechtstaand werpen en andere, zoals ik, die vanuit een rolstoel gooien. Vanuit je rolstoel kan je alleen je arm gebruiken terwijl je rechtstaand met veel meer gevoel en met heel je lichaam kon gooien.”
Dit jaar is er geen wereldkampioenschap maar er is wel The Word Trophy, waaraan alle toppers deelnemen. “Ik gooi elke dag”, gaat Vincent verder. “Door corona zijn er jammer genoeg geen wedstrijden, maar toch spelen we tornooien online. We staan internationaal heel veel met elkaar in contact via deze tornooien, maar ook via chat met alle spelers uit alle werelddelen. Dat maakt het zo boeiend en mooi. De G-Darters zijn echt een grote familie.”
Waardering en erkenning
De grote darters zijn echte profs en verdienen meer dan hun boterham. “Jaloers ben ik niet, maar de kloof in vergelijking met G-Darters is heel groot. Die kloof zou wel iets kleiner mogen. Deelnemen aan grote internationale tornooien kost ook geld. Minstens onze kosten zouden moeten betaald worden, vind ik.”
“Een vergelijking: de wereldtitel van Price was goed voor 550.000 euro terwijl ik bij het behalen van mijn wereldtitel in Engeland juist genoeg kreeg om de reis en het hotel te betalen. Ik doe het niet voor het geld. De waardering, de vriendschap en de erkenning die ik door mijn sport voel en krijg, zijn met geen geld te betalen.”
Groot-Zonnebeke heeft een hele reputatie in het dartswereldje. Jaren terug was wijlen André Declercq meermaals Belgisch kampioen en deelnemer aan internationale wedstrijden. In Engeland noemden ze hem mister 19. Met Vincent D’Hondt hebben we een wereldkampioen en Mario Vandenbogaerde behaalde vorig jaar de halve finale van het BDO World Darts Championship en baant zich nu een weg naar de wereldtop. (NVZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier